Móric I. - In Adversis Et Prosperis (M. Szalontai, M. Schwarz, V. Dudlák, M. Drgoňa)

Móric Beňovský, slovenský vojak, dobrodruh, moreplavec a kráľ Madagaskaru. Skutočne existuje niektom kto by tohoto národného hrdinu nepoznal? Bohužiaľ, zrejme áno. Mladé generácie sú smerované na úplne iný druh hrdinov a tak - podobne ako v prípade generála Štefánika - títo skutoční slovenskí hrdinovia pomaly miznú v prepadlisku dejín, nevedomosti a nezáujmu.

Našťastie stále sú tu ľudia ako Vladimír Dudlák zo Združenia Mórica Beňovského, ktorý svoj život zasvätil známemu vrbovčanovi. Cez Združenie organizuje expedície na Madagaskar s cieľom objaviť Móricov hrob, točí filmy, usporadúva besedy. A v neposlednom rade - vydáva komiks.

Komiks o Móricovi Beňovskom tu už raz bol - v roku 1991 vo vydavateľstve Parta vyšiel 28-stranový čiernobiely komiks Král Madagaskaru výtvarníka Gustáva Kruma (neskôr sa ešte objavil v súbornej knihe komiksov tohoto kresliara z roku 2002 od vydavateľstva BB/art s.r.o.). Tento komiks s úchvatným výtvarným prevedením mapoval Beňovského život skratkovito (28 strán je 28 strán, to nepustí) a vizuálne vychádzal z televízneho seriálu, v ktorom hlavnú postavu stvárnil Jozef Adamovič.

Dudlák poňal svojho Mórica veľkolepejšie - plánuje vydať celkom 14 dielov komiksu, v ktorých chce vyobraziť Beňovského životnú cestu oveľa podrobnejšie. Na základe svojich výskumov má dostatok faktov, aby sa z nového komiksového Mórica nestal len romantický dobrodružný hrdina, ale skutočná historická postava, zasadená do historických reálií.  



Počet strán: 28
Väzba: brožovaná väzba
Rozmer: 255 x 165 mm
Jazyk: slovenský jazyk
ISBN: 978-80-973745-0-1
Rok vydania: 2019
Scenár: Vladimír Dudlák, Mário Drgoňa

Prvý diel komiksovej ságy Mórica Beňovského je vizuálne aj dejovo rozdelený na dve časti. V roku 1760 má Móric 14 rokov, študuje na piaristickom lýceu vo Sv. Jure, keď ho zastihne správa o smrti mladej matky a on sa vracia do rodného Vrbového. Musím priznať, že už prvé stránky komiksu mi doslova vyrazili dych. Krásna, dynamická kresba, farby podtrhujúce atmosféru deja, či skvelo použité komiksové výrazové prostriedky čitateľa okamžite dokonale pohltia. Matúš Szalontai sa hneď zaradil medzi mojich najobľúbenejších slovenských kresliarov (množstvo jeho prác nájdete na jeho Facebooku). Jeho rozprávanie je vizuálne bohaté, výpravné, komorné aj akčné presne tam, kde je to potrebné. Dýcha z neho história aj emócie. Presne takto som si historicko-dobrodružný epos predstavoval. Moje výtvarnícke aj komiksové srdce doslova zaplesalo.




Fantastická dynamika a farby v úvode ...


Následne tempo mierne spomalí v čiernobielom (no dobre - tak sépiovom) flashbacku v ktorom sa dozvedáme o zoznámení sa Móricových rodičov. Pomyselné kresliarske žezlo tu preberá Martin Schwarz, jeho kresba je štýlovo výrazne odlišná (na prvý pohľad mi pripomenula komiksy Pavla Žiláka z čias časopisu Kometa), ale príjemne čitateľa sprevádza dejom dávno minulým až po moment Móricovho narodenia. Tu sa flashback končí a zvyšok príbehu dorozpráva svojím majstrovským spôsobom Szalontai.



... pokojnejší flashback v sépii

Zošit je vytlačený na kvalitnom lesklom papieri v príjemnom formáte o čosi väčšom než A5.  Dvadsaťosem strán ubehne ako voda a mne nezostáva nič iné, než skonštatovať, že sa autorom ich zámer vydaril. Priviedli na slovenský komiksový trh pravého slovenského hrdinu. Hrdinu, ktorý aj v dnešnej dobe (alebo práve v nej) dokáže osloviť čitateľov a podnietiť v nich záujem nielen o históriu, ale aj o komiks samotný.

A preto mi dovoľte na záver nadšene zvolať: BRAVO, BEŇOVSKÝ!

  

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990