Móric III. - Zuzana (L. Dlhý, M. Schwarz, L. Freytag, V. Dudlák, M. Drgoňa)

Po prvých dvoch dieloch komiksu Móric je už snáď každému jasné, že máme zarobené na novú slovenskú komiksovú legendu. Epický štrnásťdielny pôvodný slovenský komiks so slovenským hrdinom, od slovenských autorov, vydaný slovenským združením - to už je niečo! Podarí sa ale partii autorov udržať výtvarnú a scenárovú kvalitu pri tak veľkom rozsahu? Tretí diel komiksu s podtitulom 'Zuzana' je pripravený poodhaliť nám odpoveď...



Počet strán: 40
Väzba: brožovaná väzba
Rozmer: 255 x 165 mm
Jazyk: slovenský jazyk
ISBN: 978-80-973745-4-9
Rok vydania: 2021
Scenár: Vladimír Dudlák, Mário Drgoňa

Keď malo vyjsť tretie komiksové pokračovanie Beňovského dobrodružstiev, bol som už jasným fanúšikom a tak informácia, že v súvislosti s krstom nového zošitu sa na hrade Stará Ľubovňa (ku ktorému mám veľmi osobný vzťah, nakoľko kúsok od Ľubovne sa narodil moj otec a dodnes tam žije babka a strýkovci) uskutoční talkshow za účasti Vladimíra Dudláka za Združenie Mórica Beňovského, pani Božidary Turzonovovej - manželky zosnulého filmového Mórica Jozefa Adamoviča a kresliara Vladimíra Dlhého, ma neskutočne potešila. Chvíľu som aj plánoval osobnú účasť, no bohužiaľ, keďže máme v rodine nového malého človiečika, nebolo to realizovateľné. V správach RTVS však vyšla o podujatí reportáž,  takže som sa aspoň touto formou mohol posedenia zúčastniť. Potešilo ma aj, že na ľubovnianskom hrade pribudla multimediálna expozícia venovaná Móricovmu 'pobytu'. Dobrý dôvod (znova) navštíviť Ľubovňu.


Plagát ku talkshow na hrade Ľubovňa


Našťastie netrvalo dlho a tretí diel komiksu sa dal objednať v e-shope Združenia. Podľa kresby na plagáte / obálke komiksu mi bolo jasné, že o hlavnú časť príbehu sa postaral, podobne ako v druhom dieli, Ladislav Dlhý. Sekundoval mu zatiaľ najstabilnejší participant - kresliar Martin Schwarz a aby tá 'trojka' nebola len poradovým číslom, ruku k dielu priložil aj nováčik v kolektíve Lukáš Freytag.

Dejovo je príbeh zasadený do roku 1768, kedy Móric po dramatickom úteku z Uhorska nachádza zázemie v Spišskej Sobote u rodiny Hönschovcov. Zamiluje sa do ich dcéry Zuzany, ktorú pojme za manželku  (pamätnú tabuľu Zuzany Beňovskej nájdete v Spišskej Sobote od roku 2006). Beňovský sa zapojí do odboja proti poľskému kráľovi a skončí ako väzeň na hrade Ľubovňa.

Je zrejmé, že práca na Móricovi jeho autorom prospieva - po neskutočnom kvalitatívnom skoku Martina Schwarza, urobil obrovský krkok vpred aj Ladislav Dlhý. Jeho kresba je omnoho istejšia, čiary sú síce hrubšie, ale pracuje s nimi majstrovsky. Zmizli ploché hnedé pozadia i hrubé rámy obrázkov, rozprávanie získalo na dynamike. Farby sú oku lahodiace, výborne korešpondujú s podávaným dejom - najmä odlíšenie vysvetľovania historických súvislostí pri debatách s Hönschom je veľmi príjemné. Tento štýl Dlhému sedí a je vidieť, že si jednotlivé kresby doslova vychutnával. Hrá sa so svetlom a tieňom, strieda detaily s celkami, neváha si strihnúť dokonca celostránkový obrázok - a všetko mu to sluší. Zimná Spišská Sobota, či romantická vychádzka Mórica a Zuzany zimnou krajinou majú krásnu, pokojnú atmosféru a výborne konstrastujú s nadchádzajúcimi dramatickými udalosťami. Hotová pastva pre oči.



Obrovský posun v Dlhého kresbe


Krátku, no nemej dôležitú epizódu Móricovho života - cesu do Krakova a svadbu so Zuzanou - spracoval náš známy Martin Schwarz. Tentokrát dostal najmenej priestoru, na svojich piatich stranách nám však ponúka veľkolepé exteriéry, zdobné interiéry, i stiesnené pivničné priestory. Filmovo strieda zábery z blízka i z diaľky, nebojí sa spodného pohľadu na tváre a postavy, na svadbe Mórica a Zuzany dokonca pridáva dva 'dronové' nadhľady. To všetko zabalené do ľúbivého čiernobieleho (tentokrát už nie sépiového) šatu, jemne tieňované a opäť parádne doplnené bielou zvýraznenými svetlami. Že už nejde o časové skoky - flashbacky, ale o priame dejové línie, som si zvykol. Trochu mi tu chýba jemné šrafovanie a hra s hrúbkou čiar v tieňoch, ktorá ma okúzlila v druhom dieli. Čo mi chýba výrazne, sú ikonické Schwarzove detaily rúk - a určite by tu priestor na ne bol. 



Krakovská cesta v podaní Martina Schwarza

Móricovu staroľubovniansku anabázu dostal na spracovanie tímový nováčik - Lukáš Freytag. A chopil sa jej s absolútnou suverenitou. Móric sa pokúša trikom verbovať vojakov do radov konfederátov a stáva sa väzňom na hrade Ľubovňa. Freytag nám prostredníctvom (opäť) čiernobielej kresby (a nieje to flashback :)))) na pätnástich stranách servíruje porciu skvelo odvedenej komiksovej roboty. Kresby sú síce schematickejšie než tie Schwarzove (a vizuálne mi pripomenuli štýl Miloša Nováka, známeho najmä z komiksov v ABC - len v čiernobielom šate), nechýba im však vôbec nič, čo špičkový komiks robí špičkovým. Nájdeme tu detialy tvárí a množstvo emócií pri rozhovoroch, historické exteriéry v detaile i z diaľky, nechýbajú kone zo všetkých možných uhlov, ani láska a krásna žena (a je tu aj kopec detailov rúk :)))). Výtvarne zvládnuté na jednotku s hviezdičkou, presne v duchu klasického československého komiksu, ako ho máme radi a pritom nové, svižné a moderné.



Ľubovnianske dobrodružstvo Lukáša Freytaga


Tretí zošit komiksového Mórica je opäť veľkým príjemným prekvapením a preto na otázku z úvodu recenzie - či sa podarí autorom udržať nastavenú kvalitu komiksu v nových číslach - je odpoveď jednoznačná. ÁNO, zatiaľ každé nasledujúce číslo je aspoň tak dobré ako to predchádzajúce a verím, že to tak aj zostane. Už sa nemôžem dočkať ďalšieho dielu! 

P.S.: Snáď jedinú malú výhradu mám smerom ku vizuálu zošitu samotného (profesionálna deformácia, sorry, no) - v treťom čísle sa zmenili fonty na obálke, čo si možno nevšimne každý, ale mňa to trochu bolestivo pichlo do oka. Zvlášť keď tým v prvých dvoch číslach nič nechýbalo. Pridávať im na veľkosti a hrúbke (podnadpisy, úvodné slovo, dejový sumár na zadnej obálke), šírke písma a rozteči znakov (číslo zošitu a vročenie) nič pozitívne neprinieslo...

Chceli by ste mať istotu, že štvrtý diel vyjde ešte v roku 2021? Chceli by ste podporiť tvorbu týchto úžasných bláznov, aby mohli v diele pokračovať? Chceli by ste sa VY SAMI stať SÚČASŤOU Móricovho príbehu? Teraz máte možnosť! Združenie Mórica Beňovského spustilo crowdfundingovú kampaň na serveri StartLab. Vďaka výťažku z kampane bude možné vydať ďalšie dva diely komiksu (stvorku do Vianoc 2021 a päťku do júna 2022) - a možno ešte viac.

Ako sami píšu:

"Cieľom tejto výzvy je vyzbierať peniaze na vydanie 4. dielu a 5. dielu komiksu MÓRIC. V prípade, že sa nám podarí vyzbierať viac peňazí, použijeme ich na tvorbu ďalších dielov komiksu.

Tvorba komiksu spočíva vo vytvorení námetu, scenára a dialógov s opismi prostredia. Na základe takéhoto literárneho diela ilustrátori rozkreslia dejový príbeh do komiksových obrázkov. Do tvorby komiksu zapájame historikov, scenáristov, ilustrátorov, grafikov, korektorov a ďalších odborníkov a osobnosti, ktorí sa orientujú v danej problematike."

PODPORTE KOMIKS MÓRIC






Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990