Móric IX. - Madagaskar (Ľ. Mikula, J. Martiška, M. Pekár, V. Dudlák)

Znie to priam neuveriteľne, ale tak ako bolo plánované - pred Vianocami 2023 - vyšlo so železnou pravidelnosťou v poradí už deviate pokračovanie dobrodružno-životopisného komiksu MÓRIC. Ambiciózny projekt pomaly narastajúci do gigantických rozmerov, rozkvitol do netušených krás. Nielenže sa na jeho tvorbe podieľa už desať slovenských výtvarníkov, ale aj dejovo sme známe prostredie Uhorska, zamrznuté pláne Kamčatky, či honosné parížske paláce zamenili za exotiku ďalekého Madagaskaru. Poďme odprevadiť MÓRICa k jeho korunovácii za kráľa domorodých kmeňov a povedať si čo-to o tomto komiksovom zošite. 

Počet strán: 40
Väzba: brožovaná väzba
Rozmer: 255 x 165 mm
Jazyk: slovenský jazyk
ISBN: 978-80-974636-1-8
Rok vydania: 2023
Kresba: Ľudo Mikula, Juraj Martiška, Miroslav Pekár
Scenár a dialógy: Vladimír Dudlák
Vydavateľ: Združenie Mórica Beňovského

Deviate číslo komiksu s jednoznačným podtitulom MADAGASKAR spracovali tentokrát traja výtvarníci - Ľudo Mikula, Juraj Martiška a Miroslav Pekár. 

Prvý menovaný je už od šiesteho dielu stálym členom autorského tímu a Madagaskar je jeho tretím príspevkom v projekte. Ľudo Mikula, hviezda slovenského komiksu rokov deväťdesiatych, výnimočný úkaz v našich komiksových vodách, znova a znova dokazuje, že je proste kategóriou sám o sebe. Fantastický kresliarsky rukopis, zmysel pre celok i detail, profesionálne prevedenie technického scenára do jednotlivých obrázkov a strán - Mikula ma nikdy neprestane baviť. Ľahkosť, s akou prináša obrazy šírych océanov, tropických džunglí, či veľkých zaľudnených metropol je dychberúca, podtrhnutá jeho klasickým čisto analógovým prístupom. Beňovský pod jeho velením prichádza na Madagaskar, osídľuje krásnu, no divokú krajinu, buduje Louisburg i vzťahy s domorodcami. Všetky tieto obrazy sú krásne farebné a pre oko nesmierne príťažlivé. V závere dojde aj na ozbrojený stret s domorodcami v krátkej akčnej sekvencii.


Móricova plavba na Madagaskar v podaní Ľ. Mikulu

Skutočný šok však prišiel s prvými stranami Juraja Martišku. Doteraz som s jeho prácou nemal tú česť, no musím povedať, že svojím výtvarným prejavom si ma absolútne získal. Tak suverénne čiernobiele perovky som nevidel snáď od čias Gustava Kruma, pričom ani pridaná farba im neuberá nič z krásy. Dynamické striedanie čiernobielych, sépiových a farebných obrazov, skvelo podané rozmanité uhly, celky, detaily, vynaliezavé kompozície, takmer prírodopisné, či zemepisné prestrihy počas prieskumných misií grófa Beňovského a jeho ľudí - to všetko funguje v jednom skvelom celku a vystreľuje nováčika (rozumej nováčika v tvorivom tíme) Martišku medzi to najlepšie, čím táto komiksová sága disponuje. Pevne verím, že Juraj zakotví medzi stálymi autormi projektu a jeho kresbami sa bude môcť pokochať aj v ďalších dieloch. 


Famózne kresby J. Martišku sú pastvou pre oči

Nie je divu, že v pri takto hviezdnom tandeme Mikula - Martiška ťahá tretí autor - Miroslav Pekár za kratší koniec. Jeho záverečný part (a pritom dejové vyvrcholenie čísla) pôsobí schematickým - nie však nepríjemným dojmom. Kresba je jednoduchá, farby síce pastelové, no príliš ploché a obrazy občas zívajú prázdnotou. Na rozdiel od Mikulu a Martišku sa tu miestami fyziognomicky zlievajú postavy domorodého obyvateľstva s postavami námorníkov, a aj prostredie Madagaskaru vyznieva skôr rozprávkovo idylicky, než realisticky. A tak sa v tomto detsky idealizovanom, takmer disneyovskom duchu vo finále Beňovský stáva madagaskarským veľkokráľom. Na druhej strane podobné spracovanie v žánre dobrodružného komiksu nie je ničím novým, už v časoch KOMETy patril medzi obľúbené komiksy napr. Petrolejový princ od dua Matějka / Ája a svoje publikum si aj Pekárov MÓRIC isto nájde. 


Korunovačné finále M. Pekára

Suma sumárum, deviate pokračovanie legendy menom MÓRIC prináša čitateľom strhujúce dobrodružstvá grófa Beňovského v podaní hviezdneho (pútnika Grovena :) Mikulu, šokantne parádneho Martišku aj rozprávkovo schematického Pekára. Svoju úlohu si v plnom rozsahu plní - prináša nám slovenského hrdinu v ľúbivom komiksovom spracovaní a dáva priestor množstvu domácich autorov prezentovať svoju tvorbu. Za to patrí obdiv a vďaka všetkým, ktorí za týmto dielom stoja, že dokázali znovuvzkriesiť pôvodný slovenský komiks a priniesť ho čitateľom. A nielen tým slovenským - vďaka vzťahu Združenia Mórica Beňovského k Madagaskaru a tiež vďaka spolupráci s honorárnym konzulom Madagaskaru na Slovensku, Petrom Brudňákom, sa časť nákladu dostane aj na tento africký ostrov, ktorý je navždy spätý s osudom nášho najznámejšieho dobrodruha a cestovateľa.

Ak si chcete zabezpečiť komplet doposiaľ vydaných dielov MÓRICA, alebo Vám chýba len niektorá časť, najvýhodnejšie ich kúpite priamo v e-shope Združenia Mórica Beňovského.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990