DT FAN KOMIKS #06 - DRACULOVO OKO (J. Šípoš)

"Draculovo oko driemalo dvadsať rokov v šuplíku. Posledné dva mesiace som strávil nad ním opäť krásne chvíle, podchvíľou som sa vrátil do oných krásnych komiksových čias. Dúfam, že im nový grafický dizajn neuškodí a po rokoch konečne nájde svojich čitateľov, ktorí ho budú mať rovnako radi ako my, ich tvorcovia..."
Fero Mráz

"Draculovo oko bolo ako stratený poklad Indyho Jonesa, ako taký malý slovenský komiksový „Ježek v kleci”, o ktorom sa tradovalo pár útržkových informácií, no nikto (až na pár vyvolených) ho nikdy nevidel. Dnes povstáva z vlastného popola, aby sme si jeho prostredníctvom uctili spisovateľa, scenáristu a autora všetkých príbehov v knihe - Juraja Šípoša. Tak poďme spolu vybrať Ježka z klietky a odhaliť jeho tajomstvo..."

Radovan 'DarkTower' Rybovič


Juraj Šípoš
Juraj Šípoš sa narodil 17. novembra 1959 v Martine, ako druhý syn v poradí. Detstvo prežil v Ružinove, kde ukončil základnú školskú dochádzku v roku 1975. Tu stretol manželku Ivetu, s ktorou sa v roku 1985 zosobášil. Po maturite na gymnáziu v Bratislave v roku 1979 pracoval ako operátor pri počítacích strojoch a o dva roky pôsobil v Austrálii. Po príchode do vlasti pracoval v rôznych funkciách, kde využíval znalosti z anglického jazyka. Posledným pôsobiskom bol Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie, kde pracoval ako dokumentarista od roku 1987. Venoval sa aj poézii a v roku 1986 debutoval básnickou zbierkou pod Južným krížom. Okrem básnickej práci písal aj poviedky o budhizme, inklinoval k východným kultúram. Pracoval tiež aj pre komiksové magazíny, venoval problematike informačných technológii. Juraj zomrel nečakane 14. 10. 2013 vo večerných hodinách.

Po dlhých minútach boja o život lekár oznamuje: Juraj Šípoš zomrel...
Bol to hrdinský, ale márny boj o život. Juraj Šípoš (53) prekladateľ, básnik, filozof, počítačový expert, dokumentarista - ktorý v pondelok 14. 10. 2013 vo večerných hodinách nečakane zomrel na zlyhanie srdca - infarkt myokardu. Masívny srdcový kolaps zastihol náhle Juraja Šípoša jedného jesenného dňa večer. Napriek rýchlemu nasadeniu RZS - boj so životom prehral. Nikto si nevedel predstaviť, ako sa to mohlo tak rýchlo stať, pretože na problémy srdca sa nikdy nesťažoval. Každý ho poznal ako tuhého fajčiara. V posledných mesiacoch problémy so sťaženým dýchaním si nechcel pripustiť. Až to prišlo náhle a nečakane. Juraj začal pociťovať silné tlaky v strede hrudníka, slabosť, pocity na zvracanie, nedostatok vzduchu. Náhly úpadok do bezvedomia - kardiopulmonálna resuscitácia nepomohla mladému životu.
 

Juraj Šípoš nečakane navždy opustil manželku, rodinu, kolegov a priateľov...

Venované jeho pamiatke.




Kliknutím na obrázok sa otvorí konkrétne číslo edície DARK TOWER FAN KOMIKS v novom okne ako listovacia  e-publikácia. Listovať stránkami je možné uchopením rohov stránok, či kliknutím na šípky po stranách, alebo na malé šípky v dolnom riadku. Pre zobrazenie celej stránky stačí na ňu dvakrát kliknúť.



Edícia DARK TOWER FAN KOMIKS je nástrojom elektronického publikovania ucelených komiksových diel slovenských autorov, samozrejme s ich priamym zvolením. Publikácie sú prístupné len prostredníctvom webstránok blogu http://komiksarchiv.blogspot.com na nekomerčnej báze, takže nie je povolená tlač, ani sťahovanie súborov (pretože v rámci fan projektu  zatiaľ nie je priestor pre finančné ohodnotenie autorov). Vybrané komiksy tak slúžia ako bezplatná prezentácia prác autorov a zároveň ako základ Zlatého fondu slovenského komiksu - pretože aj mladšie generácie majú právo vedieť, kto bol Storm, že Fiala nie je záhradný kvietok a že s Mrázom nemusia zažiť len omrzliny.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990