VERNISÁŽ: Comics Mags / SK
 (Thomas Orrow Comics Fest 2019), 16. apríl 2019, Košice

Ako som už písal v predchádzajúcom príspevku, mal som tú česť pripraviť podklady s výberom komiksov reprezentujúcich éru BUBLINIEK pre chystanú výstavu Comics Mags / SK
Thomas Orrow Comics Fest 2019. Za výber bol zodpovedný bývalý šéfredaktor BUBLINIEK, ilustrátor, výtvarník, komiksák a v neposlednom rade aj môj kamarát, Ferko MRÁZ. Všetko sme stihli, podklady sme pripravili včas a obaja sme dostali pozvánku na vernisáž v Kasárňach Kulturpark, dňa 16. apríla 2019. A tak som rád využil možnosť opäť sa stretnúť s Ferkom a po dlhočizných rokoch aj s Paľkom BRATSKÝM (ktorého som naposledy videl ako gymnazista na Dňoch Comics v Liptovskom Mikuláši v roku 1994).

Západ slnka nad areálom Kasární Kulturpark


Do Košíc sme dorazili pred západom slnka a stihli sme sa hneď zvítať s Ferkom aj Palim BRATSKÝM, či Jofrem, ktorí už boli na mieste. Spolu sme si prešli priestory, kde sa dokončovala expozícia. S nostalgiou, ale aj radosťou a hrdosťou sme si spolu prezreli panely, na ktorých bolo toľko spomienok, emócií, ale najmä tvrdej práce. Veľmi zaujímavé priestory pavilóna Bravo, doplnené veľkými obrazovkami premietajúcimi fotografie motivované BUBLINKAMI, zaujímavá inštalácia panelov - to všetko prispievalo k štýlovej atmosfére a unikátnemu spojeniu minulosti so súčastnosťou.

Inštalovaná expozícia v priestoroch pavilóna Bravo


S uspokojením sme spolu s Ferkom skonštatovali, že práca na reštaurovaní zašlých stránok BUBLINIEK sa vyplatila - panely s tlačou vyzerali sviežo, čisto, komiksom by nikto netipoval tridsať rokov.

Dvaja parťáci, alebo s majstrom Mrázom ...
 
... a kompletná trojka aj s Paľkom BRATSKÝM
 
Logo našich 'eBUBLINIEK' v rohu každého bublinkového panela hrialo pri srdci
 

Po detailnej prehiadke expozície sme sa vrhli na samotnú vernisáž, ktorú otvoril Pavol BRATSKÝ s Richardom KITTOM. Nebolo vyhnutia a na 'pódiu' už za chvíľu hral prím uragán menom Fero MRÁZ, ktorý tam nachvíľu dokonca vytiahol aj moju maličkosť :)

Uragán MRÁZ v pavilóne Bravo
 
Prípitok a občerstvenie
 
Bublinkový klenot - Groven Ľuda MIKULU
 
 
Po oficiálnom otvorení sme ešte chvíľu pozostali v družnom rohovore, počas ktorého sme sa dohodli na malej súkromnej after-party v centre Košíc. S Jofrem sme po malých peripetiách 'odpratali' auto na jedno z mála nerezidentských parkovísk a so zvyškom sme sa zrazili na námestí pri dóme sv. Alžbety. 

 Ferko pri dóme sv. Alžbety - nočné dokumentačné foto pre rodinu :)
 

 Nočné Košice sú plné svetiel

Odtiaľ viedli naše kroky do Levočského domu, kde sme dali nejaký ten prípitok a hlavne jedlo :) Ako sme všetci skonštatovali, oboje bolo vynikajúce (až na ziapajúcich a híkajúcich športových fanúšikov pod televízorom). V kombinácii prípitku a dobrého jedla vznikli hneď dve unikátne diela majstra MRÁZA - SERVÁCKA (Servác na servítke) a SERVOSTORM (Storm so Servácom miesto tretieho oka).

 Ťažký výber aperitívu a večere majstra MRÁZA

 Ferko sťaby jedna z jeho ilustrácií
 
 Vzniká SERVÁCKA (Servác na servítke)
 
 Hotové unikátne dielo
 
 Majster nad SERVOSTORMOM
 
 Finálne úpravy ...

Šťastný Jofre so svojím SERVOSTORMOM


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990