Lasica + Satinský: Radostná správa (P. Gärtner, Ď. Balogh)

Vianoce 2021 boli skutočnými sviatkami pokoja (aspoň pre mňa a mojich blízkych) a zároveň aj sviatkami plnými prekvapení. Okrem štvrtého dielu MÓRICA, pod titulom Konfederát, sa mi do rúk dostala aj kniha Neuveriteľné dobrodružstvá grófa Beňovského od autorskej dvojice Miroslav Musil a Martin Kellenberger. Zvažoval som, do ktorej recenzie sa pustiť skôr. No a potom sa ako blesk z jasného neba pod vianočným stromčekom zjavila červená knižka RADOSTNÁ SPRÁVA - a bolo vymaľované.


Obálka Radostnej správy


Páni Lasica a Satinský, nestori slovenského humoru a hovoreného slova. Už na základnej škole mali tí šťastnejší audiokazety so záznamom ich vystúpení, my menej šťastní sme si cez prestávky z požičaných kaziet opisovali ich brilanté dialógy a následne sme sa ich učili naspamäť a so spolužiakmi si ich recitovali. 

Neskôr sme ich milovali v ich filmových rolách, či humoristických televíznych reláciách. Stali sa symbolmi inteligentného a výsostne ľudského humoru, neskôr sa im podarilo stať maturitnou otázkou ešte za svojho života.

Ale Lasica a Satinský ako komiks? A vlastne prečo nie? A fantastický!

Čiernobiely komiks kresliara Ďura Balogha a scenáristu Petra Gärtnera prináša príbeh legendárnej dvojice od ich prvého stretnutia, cez historické udalosti 60. rokov,  až po normalizáciu. Nahliadneme do zákulisia legendárneho Divadla na korze, dozvieme sa za akých podmienok vznikali notoricky známe vystúpenia dvojice L+S a ako svojimi vystúpeniami formovali spoločnosť. To všetko na 120 stranách kvalitného papiera o rozmeroch 166 x 255 mm, korunované krásnou červenou obálkou v pevnej väzbe.


Prvé stretnutie na doskách, 
ktoré znamenajú svet


Komiksovo je spracovanie bezchybné. Fantastický spôsob rozprávania príbehu, ktorým nás sprevádzajú sami hlavní aktéri, doplňovaní Kornelom Földvárim, neskorším riaditeľom Divadla na korze. Jednoduchá čiernobiela kresba Ďura Balogha v ničom neuberá na identifikovateľnosti postáv, či autentickosti historických reálií. Práve naopak. Všetky postavičky sú dokonale vyvážené a výstižné. Okrem spomínaných komikov, či Kornela Földváriho, sa v príbehu zjavia aj ďalší známi: skupina Prúdy, herci Miroslav Horníček, Jan Werich, či Milan Sládek, ale aj historické postavy ako Alexander Dubček, Leonid Brežnev a Gustáv Husák.


Záznam vystúpenia L+S v podaní Ďura Balogha


Jemné avšak výstižné karikatúry postáv dodávajú jednotlivým scénam ten správny náboj a tak je čítanie RADOSTNEJ SPRÁVY skutočným pôžitkom. Je evidentné, že autori si dali skutočne záležať pri zbere materiálov, ktorých bolo (našťastie) neúrekom. Aj napriek snahe predchádzajúceho režimu vymazať humoristickú dvojicu z archívov a najmä zo sŕdc divákov sa podaril pravý opak. Okrem audiovizuálnych materiálov im boli nápomocní aj viacerí pamätníci a hereckí kolegovia pánov Lasicu a Satinského. Navyše pri zrode knihy stál aj samotný majster Lasica, ktorý odobril zámer, no finálnej podoby sa už, bohužiaľ, nedožil.


... a jeho politická dohra


RADOSTNÁ SPRÁVA je odvážnym komiksovým počinom, ktorý sa nám snaží predstaviť notoricky známu dvojicu a ich (už nie tak úplne notoricky známy, ale predsa) životný príbeh. Ich vystúpenia, ich výhry aj prehry, radosti aj sklamania. A darí sa mu to na výbornú. Rozprávanie si drží svieže tempo, nesnaží sa skĺznuť ku otvorenej kritike doby, či konaniu postáv. Zostáva - tak ako aj humor L+S - vždy nádherne nejednoznačný a dáva divákovi priestor domyslieť si, čo malo byť dopovedané. Až mi miestami bolo ľúto, že sa do príbehu nevošlo viac detailov, viac scén z vystúpení, či filmov.


... milé publikum ... začíname ...


Malá červená knižočka s tvárami L+S na obálke je jednoznačne skutočným klenotom každej slovenskej komiksovej knižnice a fantastickým dôkazom, že aj na Slovensku máme témy a autorov pre výborné komiksy.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990