Móric V. - Vzbura na Kamčatke (Ľ. Miklušičáková, M. Schwarz, L. Dlhý, L. Freytag, V. Dudlák)

Odkedy som objavil dobrodružný životopisný komiks MÓRIC, stal som sa jeho fanúšikom. Klasický slovenský hrdina, ktorý aj v celosvetovom meradle vykonal veľké veci - absolvoval neuveriteľnú cestu, jeho život bol plný vzostupov i pádov, je tam aj neprehliadnuteľná romantická linka. Beňovský bol hrdinom svojej doby a vďaka snaženiu Združenia Mórica Beňovského má šancu rozpovedať svoj príbeh aj súčasnej generácii fanúšikov pôvodného slovenského komiksu.



Počet strán: 40
Väzba: brožovaná väzba
Rozmer: 255 x 165 mm
Jazyk: slovenský jazyk
ISBN: 978-80-973745-7-0
Rok vydania: 2022
Scenár: Vladimír Dudlák

Za mňa osobne najpôsobivejšia obálka zo všetkých doteraz vydaných dielov MÓRICA upúta na prvý pohľad. Loď zmietajúca sa v búrke na otvorenom mori, celok v modrých, zelenkavých a hnedých odtieňoch ma zaujal okamžite. Obal bol vždy to, čo predáva a tu sa to podarilo zúročiť na sto percent, zároveň odráža Beňovského životné peripetie na Kamčatke.

Príbeh sa odohráva v rokoch 1769-1771, kedy je Móric so svojím priateľom Wyndblathom odsúdený cárovnou Katarínou II. za účasť v bojoch za Barskú konfederáciu na doživotné vyhnanstvo. Tak ako televízny seriál Vivat Beňovský, aj komiksové rozprávanie MÓRIC začína naberať na obrátkach počas Móricovho pobytu na Kamčatke. Ak doteraz bol skôr typickým uhorským šľachticom, žijúcim svoj život medzi majetkami, grundbuchmi, armálesmi, milostnými eskapádami a vojenskou službou - vo vyhnanstve sa postupne z neho stáva cieľavedomá vodcovská osobnosť, ktorá chytá opraty svojho života pevne do svojich rúk a stáva sa z neho hrdina hodný nasledovania.

V recenzii na štvrtý diel MÓRICa som dúfal, že sa dočkáme farebného výstupu aj od Martina Schwarza a moje prianie bolo vypočuté. Už spomínanú obálku má na svedomí Martin - a musím uznať, že farba mu svedčí. Zhostil sa úvodnej časti piateho dielu (ktorá nadväzuje na koniec štvrtého dielu Konfederát a ktorá je tiež Martinovým dielom), kedy sú Móric a Wyndblath odsúdení na doživotné vyhnanstvo. 

Táto časť zároveň skrýva jednu zaujímavosť - vzhľadom na Martinovu vyťaženosť mu musela s prácou na komikse pomôcť nová tímová ilustrátorka Ľudmila Miklušičáková, Martinova kolegyňa z Školy dizajnu, kde vyučuje figurálne kreslenie a výtvarnú prípravu. Ľudmilin podiel na celkovom rozsahu kapitoly nakoniec narástol na úctyhodných osem a pol strany z jedenástich.

Sledujeme deportáciu našich hrdinov najprv do Jakutska a následne na Kamčatku. Už z toho popisu je jasné, že nielen hlavné postavy, ale aj ilustrátori si museli užiť snáď všetko, čo táto profesia ponúka - od portrétov a detailov, cez komorné tajné stretnutia pri sviečkach, od zasneženého Petrohradu, cez prístavný Ochotsk, od dramatických námorných scén, kde ide o život až po pokojné vylodenie v Boľšerecku na Kamčatke. S potešením môžem skonštatovať, že tento tandem odviedol parádny kus roboty - Móricova cesta na Kamčatku je pohladením pre oko aj dušu. Pritom ich vzájomná symbióza zašla tak ďaleko, že čitateľ takmer nemá šancu postrehnúť, kde sa ich práca prelína. Bravo!


Výtvarné orgie Miklušičákovej a Schwarza

Možno to znie ako fráza, ale skutočne ma baví sledovať Laca Dlhého, ako rozvíja svoj talent. Netvrdím, že jeho kresba a štýl sú dokonalé, koniec-koncov aj sám o sebe tvrdí, že nieje klasický vyštudovaný výtvarník (aj keď maturoval na súkromnej strednej umeleckej škole), ale urputný samouk, a je to vidieť. Skúša nové veci, nebojí sa experimentovať a čítať jeho part je doslova radosť. Že sa farebne a štýlovo ustálil, že sa nebojí strihnúť aj celostránkovú ilustráciu, plnú detailov - to už som spomínal. Pravidelne spracúva najdlhšie časti komiksovej ságy MÓRIC. Vo svojej štrnásťstranovej kamčatskej anabáze pridal niekoľko ďalších vychytávok - názorné a náučné vymenúvanie faktov (zásoby vyhnancov, vlajky jazykov, ktorými Móric hovorí, zvieratká ako zdroj kožušín... - toto mi pripomenulo staré komiksy z predrevolučného ABC, aj tam viacerí autori vsúvali do komiksov podobné edukatívne prvky), plynulý rez z exteriérového pohľadu na interiérový, dynamické pohrávanie sa s veľkosťami obrázkových políčok atď. Pritom je jeho časť skôr dialógová, komorná a psychologická, chýba jej akákoľvek akcia (ak nerátame minimalistickú malú veľkú bitku na šachovom poli, aj so symbolickým obrazom Mórica skláňajúcim sa nad 'svojou armádou' - šachovými figúrkami). Tiesnivú atmosféru života kamčatských vyhnancov sa mu však podarilo zachytiť fantasticky.


Laco Dlhý stále rozvíja a zlepšuje svoj špecifický štýl

Piate pokračovanie životopisného komiksu grófa Beňovského uzatvára Lukáš Freytag, ktorému sa ušlo jedenásťstranové romanticko-akčné vyvrcholenie kamčatskej vzbury. Tá v jeho prevedení vyzerá výborne, skvelo pracuje s farebnou náladou, jeho kresba je istá, suverénne dávkuje širšie exteriéry, väčšie aj menšie celky, nebojí sa ani detailov, jeho figúry vyzerajú perfektne vo všetkých uhloch. Jediné, čo mi trochu chýba v porovnaní s jeho skoršími čiernobielymi pasážami, je výraznejší kontrast. Doslova akoby sa vyhýbal čiernym tieňom aj bielym svetlám a odleskom, čo v niektorých chvíľach spôsobuje, že sa scéna s postavami zlieva.


Lukáš Freytag uzatvára kamčatskú vzburu

Piaty diel skrýva aj tri 'kameá' - ruská cárovna Katarína má tvár Kataríny Dudlákovej, manželky Vladimíra Dudláka, riaditeľa Združenia Mórica Beňovského; cisárovnú Máriu Teréziu 'hrá' Estera Mlch, priama potomkyňa po Beňovského dcére Rozálii; a na záver - Afanázia našla svoj predobraz v dcére seriálových hrdinov, hercov Jozefa Adamoviča a Božidary Turzonovovej, Lucii Reken.

Ani tento zošit MÓRICa nesklamal, práve naopak. Kvalitné spracovanie - či už scenáristické, výtvarné, alebo technické, k tomu atraktívny príbeh svetaznalého a svetoznámeho našinca spôsobilo, že si Beňovský našiel svoje miesto v srdciach (a poličkách) komiksových fanúšikov a ja sa už nebojím, že by to tvorivý tím okolo Vladimíra Dudláka nedotiahol do úspešného konca. 

Všetkých päť častí komiksu MÓRIC si môžete za najvýhodnejšiu cenu zakúpiť priamo v e-shope Združenia Mórica Beňovského. Šiesty diel (aj s kresliarskymi posilami - viac o tom neskôr :) by mal vyjsť ešte pred Vianocami 2022.


Šieste pokračovanie MÓRICa bude hodne symbolické ...

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990