DRACULOVO OKO znovuzrodené

Niekedy v roku 1994 (teda v čase, keď BUBLINKY už definitívne prestali vychádzať, ale komiksový ošiaľ ešte horel naplno) rozhodla sa skupina autorov okolo Ferka MRÁZA vydať komiksový samizdat DRACULOVO OKO. Jednalo sa o čiernobiele komiksové príbehy podľa scenárov Juraja Šípoša v podaní vtedajšej slovenskej komiksovej špičky - okrem Fera MRÁZA to boli Atilla BENKO, Pavol BRATSKÝ, Feďo FIALA, Ľudo MIKULA a Martina PILCEROVÁ. Kniha bola vytlačená a zviazaná len v niekoľkých exemplároch a rozdaná participujúcim autorom. Oficiálne nikdy nevyšla.

Keď som sa v posledných mesiacoch rozprával s Ferom, v súvislosti s úmrtím scénáristu Ďura Šípoša mu skrsla v hlave myšlienka znovuzrodenia tejto publikácie na Jurajovu počesť. Nadšený 'listovacím' komiksovým archívom, rozhodol sa osloviť spolautorov pôvodnej knihy a požiadať ich o spoluprácu a súhlas na reštart DRACULOVHO OKA. A tak už to vyzerá, že samotný Fero MRÁZ sa stane súčasťou tímu DT FAN KOMIKS a spolu pripravíme podľa pôvodnej knihy novú a ešte lepšiu. A možno knihu 'stihne osud' STORMA a nakoniec z toho bude i niekoľko papierových výtlačkov. No do tej doby nás ešte čaká dlhá cesta, ktorá zrejme nebude jednoduchá. Zanietenie, s akým sa Fero do veci zahryzol (okrem komunikácie s autormi a prípravy podkladov už pracuje na obálke a celkovom dizajne) dáva tušiť, že TOTO BUDE VEĽKÉ. Zároveň je to tak trochu príznačné - BUBLINKOVÝ archív začal vychádzať presne 20 rokov po vyjdení papierového časopisu a teraz - po 20 rokoch - sa možno dočkáme DRACULOVHO OKA. O vývoji sitácie Vás budeme, samozrejme, podrobne informovať, zatiaľ aspoň malá ochutnávka v podobe obsahu pôvodnej knihy:

Feďo Fiala: Márnosť nad márnosť (8 strán)
Paľo Bratský: Much - Much (6 strán)
Martina Pilcerová: Computerové zhltnutie (5 strán)
Attila Benko: Hlava (5 strán)
Ľudo Mikula: Pavučina času (12 strán)
Fero Mráz: Počítačový vírus (5 strán), Biely duch (4 strany), Telegram (6 strán), Ružové mäso (4 strany), Draculovo oko (38 strán)


Obálka DRACULOVHO OKA


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990