DT FAN KOMIKS #07 - TARZAN (E.R. Burroughs / F. Fiala)

Dá sa povedať, že komiks ma sprevádza a ovplyvňuje po celý môj život. Od prvých rokov na základnej škole až po súčasnosť. Boli obdobia intenzívne, kedy som komiksom žil, dýchal a boli aj obdobia menej intenzívne. K tým intenzívnym určite patrila prvá trieda na ZŠ, kedy som sa stretol s Malými Pátračmi, rok 1990, keď som prvýkrát dostal do ruky prvé číslo BUBLINIEK a ten istý rok sa na pultoch novinových stánkov objavili zošity z edície COMICS Stredoslovenského vydavateľstva. Nádherné príbehy v podaní Fera Mráza, či Feďa Fialu ma uchvátili. Žlté okraje lemovali plnofarebné ilustrácie titulných strán a sľubovali tie najdobrodružnejšie dobrodružstvá. Najrozsiahlejším a najepickejším komiksovým rozprávaním tejto edície bol práve klasický príbeh TARZAN z pera Edgara Rice Burroughsa. Osem zošitov sme s kamarátmi hltali ako drogu. Niet divu - krásne farebné a dynamické podanie Feďa Fialu bolo priam magické. A práve TARZAN - 112 stranový komiksový epos je mojou splátkou pôvodnému slovenskému komiksu v období, ktoré by som nazval málo intenzívnym. Moja komiksová aktivita musela byť utlmená a šla na úkor iných povinností i životných peripetií. Som preto šťastný a hrdý, že takmer presne po štyroch rokoch od uverejnenia posledného komiksu z edície DT FAN KOMIKS (#6 Draculovo oko, dňa 19. marca 2014) je tu siedme číslo - TARZAN. Keďže som mal tú možnosť poznať majstra Fialu osobne a navštíviť ho v jeho žilinskom ateliéri, snažil som sa jeho opičieho muža zreštaurovať do čo najlepšej podoby, aby zub času, ktorý sa na zošitoch podpísal, nebol znať. Pretože Tarzanov príbeh je nesmrteľný, Feďove spracovanie je nadčasové a tak si myslím, že aj dnes má čo čitateľom povedať. Prajem krásny komiksový zážitok.

Edgar Rice Burroughs
 Edgar Rice Burroughs sa narodil 1. septembra 1875 ako syn obchodníka. Vzdelával sa postupne v niekoľkých miestnych školách a počas Chicagskej epidémie chrípky strávil pol roka na ranči svojho brata na Raft River v Idaho. Najskôr navštevoval Phillipsovu akadémiu v Andoveri a potom Michiganskú vojenskú akadémiu. Vyštudoval v roku 1895, no neurobil prijímacie skúšky na West Point. Skončil ako vojak v Siedmej kavalérii v Arizone. Potom, ako mu diagnostikovali problémy so srdcom, čo znamenalo, že ho nemohli povýšiť na dôstojníka, bol v roku 1897 prepustený. Nasledovala reťaz zdanlivo nesúvisiacich krátkych zamestnaní. V roku 1911 začal písať beletriu. Zacielil svoju prácu na pulpové magazíny, ktoré boli vtedy v obehu, jeho prvý príbeh „Pod mesiacmi Marsu“ a vyšiel na pokračovanie pod pseudonymom „Norman Bean“ v magazíne All-Story v roku 1912.  Burroughs čoskoro začal písať na plný úväzok a medzitým, čo „Pod mesiacmi Marsu“ skončil, napísal dva romány, medzi ktorými bol Tarzan z rodu opíc, publikovaný od októbra 1912, ktorý sa stal jeho najúspešnejšou prácou. Zomrel v Encino v Kalifornii 19. marca 1950. Napísal takmer sedemdesiat románov.


Feďo Fiala
Feďo (Vladimír) Fiala sa narodil 16. júna 1954 v Trstenej. V roku 1956 sa jeho rodičia presťahovali do Žiliny, kde aj vyrastal. Ako sám tvrdí, srdcom je Žilinčanom. Už od základnej školy bolo jeho koníčkom nielen plávanie, ale aj kreslenie. Počas gymnázia chodil do Ľudovej školy umenia, kde sa zoznámil a spriatelil s Ferkom MRÁZom. Spolu patrili k hlavným autorom komiksového časopisu BUBLINKY. Ako výtvarník patrí k svojráznym a osobitým typom ľudí, ktorí sa neradi dávajú spútavať alebo obmedzovať akýmikoľvek konvenciami. V súčasnosti sa venuje najmä portrétovej tvorbe.



TARZAN (E.R. Burroughs / F. Fiala)


Kliknutím na obrázok sa otvorí konkrétne číslo edície DARK TOWER FAN KOMIKS v novom okne ako listovacia  e-publikácia. Listovať stránkami je možné uchopením rohov stránok, či kliknutím na šípky po stranách, alebo na malé šípky v dolnom riadku. Pre zobrazenie celej stránky stačí na ňu dvakrát kliknúť.



Edícia DARK TOWER FAN KOMIKS je nástrojom elektronického publikovania ucelených komiksových diel slovenských autorov, samozrejme s ich priamym zvolením. Publikácie sú prístupné len prostredníctvom webstránok blogu http://komiksarchiv.blogspot.com na nekomerčnej báze, takže nie je povolená tlač, ani sťahovanie súborov (pretože v rámci fan projektu  zatiaľ nie je priestor pre finančné ohodnotenie autorov). Vybrané komiksy tak slúžia ako bezplatná prezentácia prác autorov a zároveň ako základ Zlatého fondu slovenského komiksu - pretože aj mladšie generácie majú právo vedieť, kto bol Storm, že Fiala nie je záhradný kvietok a že s Mrázom nemusia zažiť len omrzliny.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990