DT FAN KOMIKS #08 - SERVÁC Zobrané spisy 1 (F. Mráz)

V dobe, keď vznikol SERVÁC, som mal, takpovediac, na háku. Bol som na gymnáziu, svet mi bol gombička. Vďaka BUBLINKÁM som pričuchol ku komiksu a mohol som osobne stretnúť pánov ako Ferko Mráz, Viktor Kubal ml., či Ľudovít Mikula. Kreslil som vlastné príbehy, písal som scenáre. S otcom som súťažne strieľal IPSC. Proste som mal na háku. 

SERVÁC nemal. Od začiatku reagoval na (niekedy naozaj divokozápadné) dianie v našej republike, na reakcie okolia, aj na reakcie našich ľudí. Svojským (a poriadne korenistým), ale pritom zrozumiteľným jazykom sa vyjadroval k ožehavým spoločenským a politickým témam. Nebolo veľa takých, ktorí to robili takýmto spôsobom - námatkovo si spomínam na televíznu politickú satiru Halušky, vystúpenia Milana Markoviča, či umlčanú humoristicko-inžiniersku dvojicu Miro Noga a Števo Skrúcaný. A SERVÁC je tu s nami dodnes. Som preto poctený, že Vám môžem predstaviť prvý diel zobraných spisov tohoto tak výsostne slovenského komiksu. Prajem Vám krásny komiksovo-nostalgický návrat do dôb (nie až tak) dávno minulých.


Fero Mráz
Narodil sa 19. apríla 1953 v Žiline. V roku 1968 tam ukončil štúdiá na SVŠ. V rokoch 1972-1976 študoval na PdF v Banskej Bystrici - aprobáciu slovenský jazyk - výtvarná výchova. Do roku 1987 pôsobil ako učiteľ na základnej škole v Sihelnom na Orave, od roku 1987 žije vo Fiľakove, kde vyučuje na ZUŠ výtvarný odbor. Od roku 1987 prejavil cieľavedomý záujem o comics a dianie okolo neho, stal sa zakladateľom a šéfredaktorom unikátneho comicsového časopisu BUBLINKY, kam aj pravidelne prispieval. Po zániku tohoto časopisu založil spolu s viacerými ďalšími zanietencami tohoto žánru Slovenský klub autorov comicsu ZANOTA. Až do svojho odchodu do dôchodku pôsobil ako riaditeľ Základnej umeleckej školy vo Fiľakove.


Radovan 'UPIR' Rybovič
Narodil sa 15. septembra 1976 v Brezne, kde skončil základnú školskú dochádzku aj štúdium na Gymnáziu Jána Chalupku. Od detstva si zamiloval komiks, najmä ten pôvodný - československý. Okrem jeho prvidelnej konzumácie ho začal aj sám tvoriť, čo vyvrcholilo jeho účasťou na Celoslovenských dňoch komiks v roku 1994. Následne pokračoval v štúdiu Geografických Informačných Systémov (GIS) na FPHV v Banskej Bystrici. V tomto období sa mu podarilo skĺbiť svoje dve vášne - kreslenie a výpočtovú techniku. Stál za projektom elektronického archívu československého komiksu, ktorý sa stal skutočnosťou aj vďaka podpore Františka Mráza. V súčasnosti žije v Brezne a pracuje ako grafik a IT špecialista v rámci skupiny Železiarne Podbrezová Group.


SERVÁC Zobrané spisy 1 (F. Mráz)


Kliknutím na obrázok sa otvorí konkrétne číslo edície DARK TOWER FAN KOMIKS v novom okne ako listovacia  e-publikácia. Listovať stránkami je možné uchopením rohov stránok, či kliknutím na šípky po stranách, alebo na malé šípky v dolnom riadku. Pre zobrazenie celej stránky stačí na ňu dvakrát kliknúť.



Edícia DARK TOWER FAN KOMIKS je nástrojom elektronického publikovania ucelených komiksových diel slovenských autorov, samozrejme s ich priamym zvolením. Publikácie sú prístupné len prostredníctvom webstránok blogu http://komiksarchiv.blogspot.com na nekomerčnej báze, takže nie je povolená tlač, ani sťahovanie súborov (pretože v rámci fan projektu  zatiaľ nie je priestor pre finančné ohodnotenie autorov). Vybrané komiksy tak slúžia ako bezplatná prezentácia prác autorov a zároveň ako základ Zlatého fondu slovenského komiksu - pretože aj mladšie generácie majú právo vedieť, kto bol Storm, že Fiala nie je záhradný kvietok a že s Mrázom nemusia zažiť len omrzliny.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990