DT FAN KOMIKS #02 - ČIERNOBIELE NÁVRATY (F. Mráz)

Robert E. Howard
Robert Ervin Howard sa narodil 22. januára 1906 v Peastere, Texas bol známa americký spisovateľ žánru fantasy, historických dobrodružných príběhov, hororov a westernov. Zároveň je považovaný za jedného zo zakladateľov podžánru fantasy – sword and sorcery (meč a mágia). Bol psychicky nevyrovnaným človekom, túžiacim žíť v inom svete. Spáchal samovraždu potom, čo se dozvedel o blížiacej sa smrti svojej matky,  11. júna 1936 v Cross Plains, Texas. Na poli žánru fantasy mal jediného rivala, a sice J. R. R. Tolkiena, a práve Tolkienova a Howardova literárna podobnosť inšpirovala moderný žáner hrdinskej fantasy. Spolu so svojimi dvoma priateľmi a korešpondentami C.A. Smithom a H. P. Lovecraftom patril k najdôležitejším spisovateľom Cthulhu mýtu.

Juraj Šípoš
Narodil sa 17. novembra 1959 v Martine. Ako šesťročný sa spolu s rodičmi prisťahovali do Bratislavy. Už ako chlapec si vyrábal praky a rozbíjal neposlušným učiteľom okná. Potom bol veľký výprask a tak začal písať verše. Básniam ostal verný počas štúdia na gymnáziu i po ňom, kedy sa zamestnal ako operátor na výpočtovom stredisku. Ako mladý chcel však vidieť svet a preto sa rozhodol pre emigráciu. Nejaký čas žil v Rakúsku, neskôr v Austrálii. Po návrate domov neustal v písaní a okrem básní sa venoval aj poviedkam.

František Mráz
Narodil sa 19. apríla 1953 v Žiline. V roku 1968 tam ukončil štúdiá na SVŠ. V rokoch 1972-1976 študoval na PdF v Banskej Bystrici - aprobáciu slovenský jazyk - výtvarná výchova. Do roku 1987 pôsobil ako učiteľ na základnej škole v Sihelnom na Orave, od roku 1987 žije vo Fiľakove, kde vyučuje na ZUŠ výtvarný odbor. Od roku 1987 prejavil cieľavedomý záujem o comics a dianie okolo neho, stal sa zakladateľom a šéfredaktorom unikátneho comicsového časopisu BUBLINKY, kam aj pravidelne prispieval. Po zániku tohoto časopisu založil spolu s viacerými ďalšími zanietencami tohoto žánru Slovenský klub autorov comicsu ZANOTA. V súšasnosti pôsobí ako riaditeľ Základnej umeleckej školy vo Fiľakove.




Kliknutím na obrázok sa otvorí konkrétne číslo edície DARK TOWER FAN KOMIKS v novom okne ako listovacia  e-publikácia. Listovať stránkami je možné uchopením rohov stránok, či kliknutím na šípky po stranách, alebo na malé šípky v dolnom riadku. Pre zobrazenie celej stránky stačí na ňu dvakrát kliknúť.


Edícia DARK TOWER FAN KOMIKS je nástrojom elektronického publikovania ucelených komiksových diel slovenských autorov, samozrejme s ich priamym zvolením. Publikácie sú prístupné len prostredníctvom webstránok blogu http://komiksarchiv.blogspot.com na nekomerčnej báze, takže nie je povolená tlač, ani sťahovanie súborov (pretože v rámci fan projektu  zatiaľ nie je priestor pre finančné ohodnotenie autorov). Vybrané komiksy tak slúžia ako bezplatná prezentácia prác autorov a zároveň ako základ Zlatého fondu slovenského komiksu - pretože aj mladšie generácie majú právo vedieť, kto bol Storm, že Fiala nie je záhradný kvietok a že s Mrázom nemusia zažiť len omrzliny.

Komentáre

  1. Komiksy su z roku 1994, 1996 a 1998, ale takto suborne a v cisto ciernobielom prevedeni nevysli nikdy predtym.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Cize toto vydanie je cisto len v elektronickej forme? Nikdy predtym nikde nevyslo? Vidim tam peciatku DarkTower... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Spravne. Nikdy to v takejto podobe nevyslo. Specialitka, rovnako takto suborne vyjde Posledny mohykan, ci Storm... Len v ramci Dark Tower Fan Komiks edicie.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Spravne. Nikdy to v takejto podobe nevyslo. Specialitka, rovnako takto suborne vyjde Posledny mohykan, ci Storm... Len v ramci Dark Tower Fan Komiks edicie.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No to teda je specialitka, storma by som si aj kupil. Velmi dobry napad zhrnut to do jedneho celku.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Storm v celku... Moj napad :) povodne :) Ale je fajn ,žew Upír sa toho chytil... zamlúva sa mi to velmi... A touto cestou by som sa kcel dopredu poďakovať...jedna špecialitka zde: http://www.fandom.sk/clanok/cernoknaznik-storm

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990