BUBLINKY na výstave v Košiciach!

Znie to priam nevuveriteľne, ale tesne pred 30-tym výročím vzniku BULBINIEK sa s nimi budú môcť všetci fanúšikovia opäť stretnúť - stali sa totiž súčasťou výstavy Comics Mags/SK, ktorá sa - so zameraním na pôvodné komiksové periodiká - uskutoční v Košiciach, v kasárňach Kulturpark na Kukučínovej 2, v termíne od 16. apríla do 5. mája 2019.

Za projektom stoja multimediálny umelec Rišo Kitta a bývalý bublinkový autor Pavol Bratský, svoju osobnú účasť na vernisáži prisľúbil aj samotný ex-šéfredaktor BUBLINIEK a duchovný otec takých komiksových velikánov ako Storm, či Servác - majster Fero Mráz. On je zároveň zodpovedný za výber komiksov, reprezentujúcich naše BUBLINKY na 12 paneloch z celkového počtu 48.

Comics Mags / SK

Thomas Orrow Comics Fest 2019
kurátori: Pavol Bratský & Richard Kitta

16. apríl - 5. máj 2019

Kasárne Kulturpark (pavilón Bravo)
 

Košice, 11. 4. 2019

Autorský komiks je ústrednou témou aktuálnej výstavy „Comics Mags / SK“, ktorú budú môcť diváci navštíviť v Kasárňach Kulturparku (pavilón Bravo) od 16. apríla do 5. mája 2019. Koncepcia výstavy predstaví okrem desiatok slovenských a zahraničných autorov aj 3 komiksové časopisy, ktoré rezonovali alebo sú stále viditeľné v rámci slovenskej kultúrnej scény. „Pre periodiká Bublinky, Pomimo či ENTER je komiks nosným a charakteristickým žánrom a touto výstavou chceme upozorniť nielen na samotných autorov, ale aj na viacročnú existenciu týchto časopisov,“ hovorí jeden z kurátorov výstavy Pavol Bratský. Spomínaný časopis Bublinky patrí k najstarším slovenským komiksovým časopisom a jeho šéfredaktor Fero Mráz bude aj špeciálnym hosťom na otvorení výstavy, ktorá sa uskutoční 16. apríla o 18.00 hod. 


Cieľom exhibície je opäť upozorniť na špecifiká komiksu ako významného umeleckého média a priblížiť divákovi jeho estetické kvality. Zároveň ide o prezentáciu časopisov, ktoré sa umeniu komiksu intenzívne venujú a pre ich autorov vytvárajú dôležitý prezentačný priestor. „Výstava vychádza z našej osobnej skúsenosti s publikovaním komiksu. Chceme poukázať na to, že spolupráca s autormi je dôležitá pri propagovaní ich tvorby, pretože mnohokrát sa stáva, že mnohí z nich upadnú do zabudnutia alebo sa stanú obeťou spoločenskej skepsy. Možností, ako tomu predísť, je relatívne dosť,“ vysvetľuje Richard Kitta, spolukurátor a šéfredaktor alternatívneho časopisu ENTER. 


Podujatie „Comics Mags / SK“ sa koná v rámci formátu Thomas Orrow Comics Fest 2019 pod gesciou Thomasa Orrowa (US) v spolupráci s vybranými komiksovými časopismi, v kurátorskom výbere Pavla Bratského a Richarda Kittu. Výstava potrvá do 5. mája 2019.

 

Takže, vidíme sa v lepších komiksových časoch, vidíme sa v Košiciach, priatelia ... :)))



Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990