Móric Beňovský žije 2022 - krst 5. dielu komiksu MÓRIC

Dňa 29. septembra 2022, pri príležitosti 276. výročia narodenia Mórica Beňovského, sa v Bratislave konal jubilejný 5. ročník slávnostného podujatia Združenia Mórica Beňovského. Na podujatí MÓRIC BEŇOVSKÝ ŽIJE sa tradične udeľuje ocenenie Medaila Mórica Beňovského. No a tento rok som mal tú česť byť pozvaný - a to hneď v úlohe krstného otca piateho dielu komiksu MÓRIC, ktorý Združenie vydáva.


Účastníkov vítal Móric Beňovský osobne.


Podujatie samotné sa stalo už tradíciou a deje sa od roku 2018 vždy na jeseň, posledné roky v úžasnom prostredí na lodi River's Club na Tyršovom nábreží. Primárne sa jedná o priateľské stretnutie ľudí akýmkoľvek spôsobom spojených s osobou grófa Mórica Beňovského, pričom na každom podujatí je zvoleným laureátom odovzdaná “Medaila Združenia Mórica Beňovského”. Tento rok prijali účasť na podujatí laureáti z troch krajín, za Slovensko to bola medaila udelená prozaikovi, dramatikovi, scenáristovi,  cestovateľovi a prezidentovi Slovenskej republiky Dr. h. c. Ing. Rudolfovi Schusterovi, PhD. 


Medailu Združenia Mórica Beňovského prebral R. Schuster.


A práve spolu s Rudolfom Schusterom som mal tú česť krstiť práve vydaný 5. diel komiksu MÓRIC, s podtitulom Vzbura na Kamčatke. Pôvodne madagaskarským rumom, no operatívne (keďže Vlado Dudlák rum zabudol doma) pravou ruskou (veď vzbura na Kamčatke ... :) vodkou sme do života uviedli spoločné dielo štyroch výtvarníkov (Ľ. Miklušičáková, M. Schwarz, L. Dlhý, L. Freytag, V. Dudlák). 


Krst piateho dielu MÓRICA v tej najlepšej spoločnosti.


Po krste sme mali možnosť vo veľmi príjemnej spločnosti stráviť zvyšok večera, skutočnou ozdobou boli najmä dámy - predovšetkým manželka hostiteľa (a komiksová Katarína Veľká) Katka Dudláková a dcéra herečky Božidary Turzonovovej a seriálového Mórica Beňovského, Jozefa Adamoviča - Lucia Reken. Veľká vďaka za pozvanie, ako aj za možnosť stať sa krstným otcom MÓRICa patrí organizátorovi a zároveň moderátorovi celého podujatia, Vladovi Dudlákovi. Pevne verím, že sa na tejto akcii uvidíme aj v budúcnosti, tá tohoročná bola zvládnutá na výbornú!


S komiksovou Afanáziou, Luciou Reken.

Spoločné foto účastníkov eventu Móric Beňovský žije 2022.


Viac detailov o akcii samotnej si môžete prečítať na stránkach Združenia Mórica Beňovského: https://moricbenovsky.sk/2022/09/29/moric-benovsky-zije-2022/, v prípade záujmu si tu môžete objednať aj doposiaľ vydané diely životopisného komiksu MÓRIC. A už teraz sa môžete tešiť na ďalšie novinky ohľadom tohoto uniukátneho diela... :)




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990