MÓRIC VII. - Príchod do Paríža (L. Freytag) a MÓRIC VIII. - Vo francúzskych službách (L. Dlhý, Ľ. Mikula)

Znie to priam neuveriteľne, ale po rokoch komiksovej suchoty nám tu teraz na Slovensku vychádzajú komiksy ako na bežiacom páse (no tak dobre, nie úplne ako na bežiacom páse, ale ide to :))). Pre mňa osobným a veľmi príjemným prekvapením je novinka ‘Dozvedela som sa, že žiješ’ (S. Balážová, D. Marcin), o tom ale niekedy inokedy. Dňa 20. septembra sme pokrstili nové dva prírastky do série MÓRIC, siedmy a ôsmy diel - a to nie je všetko! Do Vianoc by malo svetlo sveta uzrieť aj deviate pokračovanie tejto ságy. Poďme sa teraz pozrieť na zúbok spomínanej sedmičke a osmičke.


MÓRIC VII - Príchod do Paríža

Počet strán: 40
Väzba: brožovaná väzba
Rozmer: 255 x 165 mm
Jazyk: slovenský jazyk
ISBN: 978-80-973745-9-4
Rok vydania: 2023
Kresba: Lukáš Freytag
Námet: Vladimír Dudlák
Scenár a dialógy: Vladimír Dudlák
Vydavateľ: Združenie Mórica Beňovského 

Siedme pokračovanie komiksu MÓRIC mapuje obdobie rokov 1771 až 1772, kedy sa MÓRIC po svojom úteku z Kamčatky a plavbe po severnom Pacifiku stáva do stredobodom pozornosti v Macau. Získava kontakty medzi zástupcami svetových mocností a cíti životnú príležitosť. Šikovným manévrovaním sa mu podarí predať loď Sv. Peter a Pavol a získať dostatok prostriedkov na cestu do Európy, konkrétne do Paríža, priamo na dvor francúzskeho kráľa. 

Tento diel je špecifický už len tým, že sa jedná o autorské číslo - celý zošit nakreslil jediný autor Lukáš Freytag. A že si na ňom dal záležať! Vo svojej kresbe pritlačil viac na kontrast, obrysové línie sú výraznejšie, hra svetla a tieňa zreteľnejšia.


Veľkou výzvou bol predovšetkým scenár - siedmy diel je hlavne o zákulisných vyjednávaniach, intrigách, rokovaniach a získavaní kontaktov. Ako sa vyjadril samotný Lukáš, je to oveľa ťažšie, než kresliť akciu. Divák sa nesmie nudiť, no musí pritom dostať všetky potrebné dialógy. Aj preto sa striedajú filmové kamery a uhly pohľadov, detaily aj celky. Naozaj neviem, čo je ťažšie - či nakresliť prepychový vyzdobený salón plný ľudí, diskutujúcich skupiniek, lokajov, stolov prehýnajúcich sa od množstva jedla a pitia, alebo komorný rozhovor dvoch protagonistov kdesi v podpalubí lode. 


No a Lukáš to všetko zvládol bravúrne, dovolím si povedať, že "Príchod do Paríža" je zatiaľ vrcholom jeho komiksovej tvorby. Musel navrhnuť viacero nových postáv, rovnako spracovať aj tie už známe, skutočne ich zobraziť snáď zo všetkých možných (aj nemožných) uhlov. Postupne už na hotových stranách pridával viac kontrastu a detailov, precizoval kresbu (a popritom prekresľoval podľa nekonečných pripomienok pracovného tímu :))).



Tento diel je presne taký, aký vo filmoch a seriáloch nemáme radi a preskakujeme ho - lebo sa (na prvý pohľad) ešte nič nedeje, je len akýmsi predskokanom, odrazovým mostíkom ku nadchádzajúcim veľkým veciam. Presne ako bol Matrix 2 pre finálnu trojku. Ale bez toho odrazovémo mostíka by nemohlo prísť veľkolepé finále, je nedielnou, pevnou a plnohodnotnou súčasťou celku. A presne taký je aj siedmy MÓRIC - a presne preto ho mám rád. Dejovo, aj výtvarne. Beňovského život začína naberať na obrátkach, len zľahka a v náznakoch, ale už vidíme, že sa nám pred očami rodí všestranne nadaný hrdina, predurčený k veľkým činom.


MÓRIC VIII - Vo francúzskych službách

Počet strán: 40
Väzba: brožovaná väzba
Rozmer: 255 x 165 mm
Jazyk: slovenský jazyk
ISBN: 978-80-974636-0-1
Rok vydania: 2023
Kresba: Ladislav Dlhý, Ľudovít Mikula
Námet: Vladimír Dudlák
Scenár a dialógy: Tereza Trusinová a Vladimír Dudlák
Vydavateľ: Združenie Mórica Beňovského

Osmička mala pôvodne vzniknúť v tvorivej trojici Mráz - Mikula - Dlhý, bohužiaľ prvému menovanému - fenomenálnemu komiksákovi, výtvarníkovi a úžasnému človeku Ferkovi Mrázovi nebolo súdené sprevádzať MÓRICa na jeho ceste vo francúzskych službách. Dokreslil svoj part v šiestom pokračovaní a než sa stihol pustiť do osmičky, 18. februára 2023 nás navždy opustil. Ferkova japonská anabáza v šiestom dieli komiksu MÓRIC tak zároveň bola aj jeho posledným komiksovým počinom. Operatívne prevzal Ferkove strany Ľudo Mikula a ôsmy diel sa stal akýmsi komiksovým pomníkom Ferka Mráza. Nielen že mu je venovaná spomienka na vnútornej obálke, ale spomínaný Ľudo Mikula ho zvečnil v príbehu MÓRIC ako intendanta J. M. Dumesleho. 

Prvú časť dielu 'Vo francúzskych službách' spracoval nám už známy Laco Dlhý. Tento výtvarník sprevádza projekt MÓRIC od jeho počiatku (konkrétne od druhého dielu 'Útek z Uhorska') a postupne sa vypracoval na jedného z dvorných autorov tohoto komiksového diela. 

A znovu viac ako kedykoľvek predtým dokazuje, aký má zmysel pre komiks, komiksové vyjadrovacie prostriedky, aký je vnímavý, vynaliezavý a originálny. V každom z jeho partov ma vždy niečím prekvapí. Žiadna z jeho strán nie je šablónou, prichádza s novými nápadmi a riešeniami. V osmičke nám servíruje baróna Beňovského po jeho príchode do Paríža, v auguste 1772. Posilňuje svoje kontakty a pripravuje svoju legendárnu mapu úniku z Kamčatky pre francúzskeho ministra d'Aiguillona. 

Opäť je to scenáristicky komornejšia časť, no v Lacovom podaní je to skutočná radosť - radosť čítať aj pozerať. Výtvarne absolútne ukotvený a zorientovaný autor tu cibrí svoju kresbu a štýl, no pritom zostáva autentický, na nič sa nehrá. Skvelo pracuje s koncepciou strany, so spôsobmi rozprávania príbehu, je potešením sledovať jeho výtvarné aj rozprávačské nuansy - najmä MÓRICove monológové sekvencie, či veľké dialógové obrazy, na ktorých sa rozhovor vinie neskutočne plynule a prirodzene, bez náznaku nudy, či zbytočnosti.

Dlhému v druhej časti komiksu sekunduje ďalšia (staro-nová) hviezda tímu, jeden z 90-kových komiksových bardov, Ľudo Mikula (mimochodom, rozhovor s týmto neskutočne talentovaným a pritom skromným výtvarníkom prinesieme už čoskoro). MÓRIC sa pripravuje na svoju prvú expedíciu pod francúzskou vlajkou. Dostane na povel vlastnú armádu, loď, stretáva sa s francúzskou smotánkou. Mikulov nezameniteľný štýl kresby, sýta farebnosť a prirodzenosť, s akou pracuje so svetlom a tieňom je ozajstným balzamom pre oči aj dušu. Bravúrne strieda exteriéry (ulice Paríža, prístavy, ostrovy) s interiérmi (audiencia u francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. je priam skvostná). Nikdy som sa netajil tým, že mám pre Mikulovu kresbu slabosť ešte z detstva, no to, čo dokázal pri MÓRICovi, je pre mňa vrchol jeho doterajšej tvorby. Bez debaty. 

Každá strana je skutočným umeleckým dielom, z každého obrázka vyžaruje autorova profesionalita a skúsenosť. V ničom si nezadá so svetovými komiksovými kresliarmi, ruku má absolútne istú, presne nám podáva obrázok za obrázkom a vôbec jeho kvality neznižuje to, že kreslí klasickým 'analógovým' spôsobom - skica ceruzkou, linky tušom, farby vodovkami. Ľudo pre ôsmy diel vytvoril aj obálku a myslím, že je to zároveň aj prvá obálka MÓRICa, nakreslená po starom, klasicky, oldschoolovo.

Ako som spomenul v niektorej z predchádzajúcich recenzií, v nových dieloch sa dej príbehu prenesie do civilizovanej Európy, plnej krásnych dám i galantných pánov, oslnivých rób a účesov, dychberúcej architektrúry, zákulisných vyjednávaní a intríg, ale aj odvážnych plánov a snov. A presne taký pocit z nových častí mám. Nádhera, elegancia, odvážne plány a sny. Rovnako, ako celá sága MÓRIC.


Znova sa nám blížia Vianoce a tak osem častí komiksu MÓRIC ako darček 'pod vetvu' bude rozhodne výborná voľba! Kúpiť ich môžete priamo v e-shope Združenia Mórica Beňovského. A zároveň sa môžete tešiť aj na deviatku, na ktorej opäť participuje aj Ľudo Mikula spolu s dvoma novými autormi.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990