Mayovky v česko-slovenskom komikse

Vinnetou, náčelník Apačov a Old Shatterhand, jeho biely brat - mená, ktoré boli idolmi celých generácií a navždy sa zapísali do ich sŕdc. Učili ich, že aj v dobách násilia a útlaku len priateľstvo a zmysel pre spravodlivosť sú tie jediné hodnoty, za ktoré sa oplatí bojovať. Od detstva som ich príbehy miloval a dodnes sa snažím, aby aj moje deti ctili tie isté hodnoty. Stále mám pred očami deň, keď ma otec prvýkrát chcel vziať do kina na Vinnetoua (bol to druhý diel - Červený gentleman) a pre nedostatok miesta musel presviedčať biletárku, že on film už videl, ale chce naň vziať syna. Nakoniec sme sa dovnútra dostali a film obaja videli. Síce sme sedeli na jednom sedadle - ja na otcových kolenách, ale zážitok mám zaručene doživotný.

Stanislav Lajda - Vinnetou (Bublinky, 1991)Stanislav Lajda - Vinnetou (Bublinky, 1991)


Rovnako doživotná je aj moja predstava o dokonalých Vianociach - nesmie chýbať rozžiarený vianočný stromček, vôňa kapustnice so sladkou domácou vianočkou s mandľami a v televízii príbehy Karla Maya. Filové spracovania legendárnych mayoviek tu snáď poznajú všetci, nie všetci ale vedia, že tento fenomén vnikol aj do oblasti česko-slovenského (snáď mi to čitatelia prepáčia, ale vo svojej podstate som federalista) komiksu. A o ňom - komiksovom Vinnetouovi Vám chcem porozprávať...


Vinnetou, 1964-66
K. May, G. Krum, Zápisník
neskôr súborná kniha diela Gustava Kruma, BB Art 2002

Tento prvý komiksový Vinnetou je zhodou okolností aj jediný, ktorý ma - vzhľadom na dobu svojho vzniku - 'obišiel' (v rokoch 1964-66 som nefiguroval ani v tých najodvážnejších plánoch mojich rodičov). Jeho existenciu mi pripomína len niekoľko skenovaných stránok a beznádejne vypredaná kniha Krumových komiksov z dielne BBart z roku 2002. Napriek tomu, že Krum bol skvelým ilustrátorom Mayových kníh, komiksovému Vinnetouovi akoby chýbala šťava, je statický, absentuje tu použitie klasického komiksového prvku - bubliny pre reč postáv, a aj napriek farebnému prevedeniu (a možno práve kvôli nemu) je kresba nevýrazná. V porovnaní s neskoršími Krumovými čiernobielymi (a nádhernými) komiksami Kapitán Blood (1970) a Král Madagaskaru (1975-76) vyznieva Vinnetou ako chudobnejší príbuzný.

Gustav Krum - Vinnetou (Zápisník 1964-66)Gustav Krum - Vinnetou (Zápisník 1964-66)


Winnetou, 1990
K. May, P. Stankovič, Kamarát 1990/1991
42 s. A4, FB

Z úplne iného súdka je Vinnetou maliara Petra Stankoviča - nádherne čiernobiely (nie z pohľadu obrázkov, ale charakterov), detsky hravý a zrozumiteľný, no i napriek tomu si zachováva epickú šírku rozprávaných dobrodružstiev. Hlavnou nosnou osou je rozprávanie prvého dielu príbehu o stretnutí vysťahovaleckého greenhorna a apačského náčelníka, ktorého sa drží prekvapivo dobre (až na malé odchýlky ovplyvnené filmovým spracovaním - Shatterhand vezme Vinnetouovi pri jeho oslobodení prívesok s medvedím pazúrom namiesto prameňa vlasov) a zaberá až 31 stán z celého príbehu. Zvyšných 11 strán je akýmsi mixom motívov druhého a tretieho dielu filmových mayoviek - prepadnutie kolóny a zhodenie viny na Apačov za pomoci nastrčeného zraneného 'kolonistu', ukrytie sa indiánov v jaskyni, vyjednávanie a následné zastrelenie Vinnetoua pred vchodom do jaskyne. Tento seriál prostredníctvom Stankovičovej kresby využíva dostupné komiksové výrazové prvky, hru s farbami a preto patrí medzi moje najobľúbenejšie napriek tomu, že v záverečnej tretine seriálu sa autori z neznámych dôvodov ponáhľali a ako scenár, tak kresby šili horúcou ihlou.

Peter Stankovič - Winnetou (Kamarát 1990/1991)Peter Stankovič - Winnetou (Kamarát 1990/1991)


Syn lovca medveďov, 1991
K. May, F. Mráz, Bublinky 03-05/1991
15 s. A4, FB + 1 s. A4 vystrihovačka

Keď v roku 1990 začal vychádzať nový česko-slovenký komiksový časopis BUBLINKY, bolo len otázkou času, kedy sa na jeho stránkach objavia i jedni z najobľúbenejších knižných a filmových hrdinov - Vinnetou a Old Shatterhand. A nebolo žiadnym prekvapením, že sa tejto úlohy zhostil vtedajší šéfredaktor BUBLINIEK, slovenská komiksová i ilustrátorská hviedza - František Mráz, ktorý mal už s indiánskou tematikou skúsenosti - v roku 1990 mu v Stredoslovenskom vydavateľstve v Banskej Bystrici vyšli komiksové zošity na motívy románov J.F. Coopera: Stopár (14 s. A4, FB) a Posledný mohykán (2x 14 s. A4, FB). Vždy som mal slabosť pre Mrázov kresliarsky štýl, schopnosť využívať komiksové prostriedky na rozprávanie, či gradáciu deja, jeho hru s farbami, či svetlom a tieňom, no a keď kreslil Shatterhanda s Vinnetouom, ktorí ako by z oka vypadli tým filmovým, nebolo viac treba. Servíroval všetkým komiksuchtivým čitateľom pravú nefalšovanú mayovku so všetkými atribútmi, ktoré ku nej patrili a navyše ako pridanú hodnotu pripojil aj krásnu vystrihovačku hlavných postáv - ako bolo v BUBLINKÁCH zvykom. Zrazu sme (v čase, kedy video malo doma len pár vyvolených) mali doma vinnetouovku, ktorú sme si mohli 'pustiť' kedykoľvek sa nám zachcelo a na poličke vedľa kníh stáli hrdinovia nášho detstva čoby papierové figúrky. Fantastické, ako málo nám stačilo, aby sme boli dokonale šťastní.

František Mráz - Syn lovca medveďov (Bublinky, 1991)


Petrolejový princ
K. May/Matějka, Ája, Kometa 20-26/1991
48 s. A4, FB

Komiksový časopis KOMETA začal výchádzať už v roku 1989 a keď v roku 1992 skončil, mal na svojom konte 36 regulérnych čísel, špeciálny Magazín Komety a na svojich stránkach dvakrát ponúkol príbehy Karla Maya. Prvým z nich bol Petrolejový princ autorskej dvojice Matějka a Ája, ktorý sa dejovo drží knižnej predlohy, výtvarne je však veľmi svojský - kresba je jednoduchá, schematická, rovnako aj koloring. Aj napriek jednoduchosti je komiks dobre čitateľný a hlavní hrdinovia sú opäť podobní tým filmovým. Komiks nepostráda ani základné komiksové výrazové prvky, ako je gradovanie deja pomocou umiestnenia okienok, onomatopoje, či zvýraznenia konkrétnych objektov.

Ája - Petrolejový princ (Kometa, 1991)Ája - Petrolejový princ (Kometa, 1991)


Vinnetou, 1992
K. May, J. Zvolský, Kometa 34-35/1992
60 s. A4, FB

Druhou 'kometovou' mayovkou je komiksový epos Vinnetou autora Jiřího Zvolského, ktorý na 60 stranách rozvíja veľmi pekne nakreslený prvý diel Vinnetoua. Autor sa striktne snaží držať knižnej predlohy, čo sa mu aj darí. Jeho hrdinovia napriek tomu ostávaju svojskí a vonkajšia podoba s filmovým spracovaním tu absentuje. Malými nedostatkami Zvolského Vinnetoua je slabšia práca s komiksovými výrazovými prostriedkami (prapodivné delenie strán do geometricky skosených rámčekov, statická akcia...) a zle čitateľný lettering (písmo). Veľké celostránkové ilustrácie prispievajú k celkovej atraktivite diela.

Jiří Zvolský - Vinnetou (Kometa, 1992)Jiří Zvolský - Vinnetou (Kometa, 1992)


Winnetou, 1992
K. May, S. Lajda, Bublinky 01/1992
2 s. A4, FB + 1 s. A4 vystrihovačka

V prvom čísle ročníka 1992 pridal ku obľúbeným špecialitám BUBLINIEK (plagát a vystrihovačka, tematické albumy, komiks čitateľov - kde začínali viacerí neskôr úspešní komiksáci) kresliar Stano Lajda tzv. FilmStory komiks, čo bol vpodstate príbeh filmu vyrozprávaný formou kreslených scén s doprovodným textom. Vďaka tomu sme dostali do ruky prvý príbeh Vinnetoua, pozostávajúci zo záberov, ktoré sme ako čiernobiele pohľadnice kupovali za nekresťanské peniaze na strelniciach a púťach (aby nás o ne v zápätí okradli pouliční bitkári). Tentokrát ale v plnej farbe a s kvalitnými, takmer fotorealistickými kresbami, na viac ako jeden a pol strany, plus veľký doplnkový obrázok Vinnetoua so Striebornou puškou. Komiksovo samozrejme dielo zaostáva a už z prvých riadkov je jasné, že sa drží striktne filmového rozprávania, ale bol to ten pravý Vinnetou, ktorého sme milovali - takže sme mu tieto nedostatky s radosťou prepáčili. Okrem toho bol FilmStory doplnený o informáciu o hercoch v hlavných úlohách a vystrihovačku s krásnymi postavičkami Klekí-Petru, Inču-Čunu s Nšo-Či, Tanguu, Santera a Trojlístka.

Stanislav Lajda - Winnetou (Bublinky, 1992)Stanislav Lajda - Winnetou (Bublinky, 1992)


Old Shatterhand, 1992
K. May, S. Lajda, Bublinky 04/1992
2 s. A4, FB + 1 s. A4 vystrihovačka

Druhý FilmStory komiks Stana Lajdu priniesol menej 'ohraný' filmový príbeh - Old Shatterhand (v tých časoch boli bežne známe a pravidelne reprízované tri diely Vinnetoua a Poklad na Striebornom jazere). Opäť krásne farebné kreslené reprodukcie kľúčových scén filmu, doplnené o takmer polstranový obrázok Old Shatterhanda s jeho legendárnou opakovačkou. Na bonusovej vystrihovačkovej stránke boli dokonale nakreslené postavičky Vinnetoua, Old Shatterhanda, apačského medicinmana, Veľkého Medveďa, Gunsticka Unclea, mladého Tujungu, chlapca Toma, kapitána Bradleyho a tiež Palomy Bielej Holubice. Informácia o hercoch tu chýba.

Stanislav Lajda - Old Shatterhand (Bublinky, 1992)Stanislav Lajda - Old Shatterhand (Bublinky, 1992)


Poklad na striebornom jazere, 1992
K. May, S. Lajda, Bublinky 06/1992
2 s. A4, FB + 1 s. A4 vystrihovačka

Úspešná mayovská séria FilmStory komiksov Stana Lajdu pokračovala aj v šiestom čísle BUBLINIEK, notoricky známym (napriek tomu neskutočne obľúbeným) príbehom Poklad na striebornom jazere. Dvojstrana s desiatimi nádhernými kresbami a veľkým detailom indiánskej mapy pokladu doplnila rozrastajúcu sa zbierku indiánskych komiksovo-filmových crossoverov :). Tentokrát nechýbal ani zoznam účinkujúcich hercov. Vystrihovačka priniesla ďalšie figúrky - tentokrát lorda Castlepoola s jeho vysneným Papiliom Polimestro Parinda, medicinmana Utahov, Ellen Patterson, Freda Engela, Cornela Brinkleyho, náčelníka Utahov Veľkého Vlka, Pattersona i časť zlatého pokladu.

Stanislav Lajda - Poklad na Striebornom jazere (Bublinky, 1992)


Winnetou - Červený gentleman, 1992
K. May, S. Lajda, Bublinky 08/1992
2 s. A4, FB + 1 s. A4 vystrihovačka

Nesklamal ani druhý diel ságy o náčelníkovi Apačov s podtitulom Červený gentleman. Ďalšia dvojstrana s ôsmymi ilustráciami a text rozprávajúci dej filmového spracovania Vinnetoua. Dvojstrane kraľuje kresba Ribanny s nádherne smutným výrazom v tvári. Zoznam účinkujúcich hercov je tu doplnený aj o doposiaľ chýbajúci herecký ansámbel z filmu Old Shatterhand. Bonusová vystrihovačka zahŕňa postavičky z druhého aj tretieho dielu filmového Vinnetoua - náčelníka Bieleho Byvola, Rýchleho Leoparda, Rollinsa, Davida Luku, Forestera, náčelníka Tah-Ša-Tungu, Ribanu i Merrila.

Stanislav Lajda - Winnetou - Červený gentleman (Bublinky, 1992)


Winnetou - Posledný výstrel, 1992
K. May, S. Lajda, Bublinky 10/1992
2 s. A4, FB + 1 s. A4 vystrihovačka

Všetko dobré sa raz skončí a tak sa v desiatom čísle ročníka 1992 BUBLINIEK objavil posledný FilmStory komiks s tematikou filmových mayoviek - Posledný výstrel. Posledná bola aj dvojstrana s prepracovanými kresbami a popisom dejovej línie filmu, nechýbala ani akčná sekvencia Vinnetouovho smrteľného zranenia podlým Rollinsom, ani stĺpček s hereckým obsadením a zoznamom publikovaných FilmStory mayoviek. Poslednými obrázkami bol Old Shatterhand skláňajúci sa nad umierajúcim náčelníkom Apačov a jeho Strieborná puška, čelenka a nôž. Posledná vystrihovačka obsahovala kone oboch pokrvných bratov, figúrky Apačov, totem a stany tee-pee, čím sa uzavrela najväčšia vystrihovačková séria.

Stanislav Lajda - Winnetou - Posledný výstrel (Bublinky, 1992)


Rokom 1992 začal aj pád éry česko-slovenského komiksového opojenia a postupne zanikli všetky pôvodné komiksové časopisy, do roku 1995 aj komiksové podujatia (Comics x5 1992, Comicsové Svety 1994, Slovenské Dni Comics 1993-1995) a tak po pár rokoch komiksovej slobody, nastúpilo obdobie komiksového temna - ktoré (až na pár individuálnych pokusov) trvá až dodnes...

Stanislav Lajda - Old Shatterhand (Bublinky, 1991)Stanislav Lajda - Old Shatterhand (Bublinky, 1991)

Komentáre

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pre mňa bolo,je a bude najlepším spracovaním adaptácia majstra Mráza... "Syn Lovca Medveďov"...howgh :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Súhlas, bolo to parádne spracovanie (aj výtvarne aj komiksovo), Mrázovi divoký západ sadol... Moje najobľúbenejšie indiánky asi navždy zostanú Stopár a Posledný Mohykán.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

BUBLINKY 01/1990