DT FAN KOMIKS #01 - STOPÁR (J. F. Cooper / F. Mráz)

Stopár (The Pathfinder)
Príbeh Stopár (vyd. 1840) je tretím dielom pentalógie Príbehy koženej pančuchy (Leatherstocking Tales), ktorej vydávanie zahájil Cooper v roku 1823. Komiks Fera Mráza na motívy tohoto románu vyšiel v Stredoslovenskom vydavateľstve v roku 1990 ako prvý komiks v rovnomennej edícii. 

James Fenimore Cooper
Narodil sa 15. septembra 1789 ako jedenáste dieťa z dvanástich v rodine sudcu a člena Kongresu Williama Coopera. Po absolvovaní Yaleskej univerzity (ako jej doposiaľ najmladší študent) v štáte New Hampshire nastúpil v roku 1805 do námornej služby Spojených štátov. Na začiatku svojej služobnej dráhy bol pridelený do služby v oblasti Veľkých jazier, kde mal možnosť získať znalosti krajov, ktoré sa neskôr stali dejiskom mnohých jeho dobrodružných kníh. V roku 1810 sa oženil a v roku 1811 opustil vojenskú službu. Usadil sa na rodinnom statku v Cooperstowne a vydal svoje prvé diela, na ktorých možno poznať veľký vplyv anglického spisovateľa Waltra Scotta. V roku 1825 odcestoval do Európy. V roku 1833 sa vrátil do Ameriky a pokračoval vo svojej literárnej činnosti. Zomrel 14. septembra 1851 v Cooperstown. Počas svojho života napísal tridsať románov. 

František Mráz
Narodil sa 19. apríla 1953 v Žiline. V roku 1968 tam ukončil štúdiá na SVŠ. V rokoch 1972-1976 študoval na PdF v Banskej Bystrici - aprobáciu slovenský jazyk - výtvarná výchova. Do roku 1987 pôsobil ako učiteľ na základnej škole v Sihelnom na Orave, od roku 1987 žije vo Fiľakove, kde vyučuje na ZUŠ výtvarný odbor. Od roku 1987 prejavil cieľavedomý záujem o comics a dianie okolo neho, stal sa zakladateľom a šéfredaktorom unikátneho comicsového časopisu BUBLINKY, kam aj pravidelne prispieval. Po zániku tohoto časopisu založil spolu s viacerými ďalšími zanietencami tohoto žánru Slovenský klub autorov comicsu ZANOTA. V súšasnosti pôsobí ako riaditeľ Základnej umeleckej školy vo Fiľakove.



Kliknutím na obrázok sa otvorí konkrétne číslo edície DARK TOWER FAN KOMIKS v novom okne ako listovacia e-publikácia. Listovať stránkami je možné uchopením rohov stránok, či kliknutím na šípky po stranách, alebo na malé šípky v dolnom riadku. Pre zobrazenie celej stránky stačí na ňu dvakrát kliknúť.


Edícia DARK TOWER FAN KOMIKS bude nástrojom elektronického publikovania ucelených komiksových diel slovenských autorov, samozrejme s ich priamym zvolením. Publikácie budú prístupné len prostredníctvom webstránok blogu http://komiksarchiv.blogspot.com na nekomerčnej báze, takže nebude povolená tlač, ani sťahovanie súborov (pretože v rámci fan projektu  zatiaľ nie je priestor pre finančné ohodnotenie autorov). Vybrané komiksy tak budú slúžiť ako bezplatná prezentácia prác autorov a zároveň ako základ Zlatého fondu slovenského komiksu - pretože aj mladšie generácie majú právo vedieť, kto bol Storm, že Fiala nie je záhradný kvietok a že s Mrázom nemusia zažiť len omrzliny.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990