Encyklopedie komiksu v Československu - diel druhý BUDE!


Iste každý z Vás pozná vtip začínajúci formulkou - poviem ti dve správy, jednu dobrú a druhú zlú... K tým rozhodne dobrým správam sa radí aj e-mail od Roberta Pavelky, ktorý mi s potešením oznámil, že aj napriek všetkým pochybovačom a neprajníkom sa už čoskoro na pultoch objaví druhý diel Encyklopedie komiksu v Československu (o prvom dieli som informoval v dávnejšom príspevku). Je mi preto potešením informovať všetkých fanúšikov archívneho československého komiksu o tomto zaujímavom vydavateľskom počine a správu uvádzam v plnom znení bez titulkov.



Když se před rokem na pultech knihkupectví objevila kniha s názvem Encyklopedie komiksu v Československu 1945-1989, vedle spokojených reakcí a hodnocení se vyskytly i termíny v duchu „podvod na čtenářích“, „amatérská »ostalgie«“, „jednorázová oslava pana Tomana a časopisu ABC“ či „kniha, jejíž druhý díl nikdy nikdo neuvidí“ (citáty z internetových hodnocení či příspěvků). Těm, kteří nepropadali negativismu a neviděli v publikaci jen lacinou snahu po senzaci, ale i nevěřícím Tomášům můžeme sdělit, že II. svazek Encyklopedie už spočine na knižních pultech. A jen díky jistým technickým problémům to nebude do pověstného roka a dne, nýbrž v lednu 2012.

Koncepce knihy zůstane ve stejné podobě jako první díl, ale určité změny na čtenáře čekají. Především bude náplní II. svazku nikoli jeden titul, ale hned tři – Pionýrská stezka/Stezka, Pionýrské noviny a Sedmička/Sedmička pionýrů. Čtenářům a komiksovým fanouškům se tak dostane do rukou přehled dalších osmi desítek příběhů tu krátkých, tu vycházejících několik let, které se v daných periodikách objevovaly. Můžeme si tak přečíst o legendární Modré pětce, Třináctce ze Staré čtvrti, Mimozemšťanech, majoru Zemanovi, tentokrát bude ve velké míře zastoupeno i zahraničí, protože se v těchto novinách a časopisech přejímaly příběhy nejen z USA a Francie, ale také z Maďarska, Kuby či Velké Británie. Díky nezměrné ochotě pamětníků z redakcí zmíněných periodik či samotných tvůrců se podařilo dohledat i některá už dávno zapomenutá fakta a příběhy s komiksy spojené. Rozsáhlá bude i obrazová příloha, v níž se majitelé knihy dočkají i několika zajímavých rarit.

Další zásadní změnou prošla i komiksová příloha: namísto reprintu bude tentokrát v knize uvedena hned trojice původních kreslených příběhů, pod něž se podepsali známí kreslíři Edita Plicková, Jiří „Oskar“ Petráček a Miroslav Schönberg „Berg“. Všechny tři komiksy byly vytvořeny speciálně pro II. svazek Encyklopedie, oslaví zde tudíž svou premiéru. To platí i pro některé další kresby, mezi nimiž najdeme jméno dalšího mistra tohoto žánru, Marko Čermáka.

Vzhledem k historii tří titulů bude Encyklopedie číslo 2 poněkud objemnější – její rozsah bude 340 stran. Stejně jako u úvodního dílu se u příležitosti jejího vydání uskuteční slavnostní křest, o jehož přesném datu i jménu kmotra knihy budou fanoušci komiksu včas informováni.

Ti nedočkavější mohou dobu čekání překlenout nad stránkami další publikace realizované nakladatelstvím XYZ s názvem Zlatá kniha komiksů. Půjde o souborné dílu scénáristy Václava Šorela a kreslířů Františka Kobíka a Jiřího „Oskara“ Petráčka. Slavnostní křest této ryze komiksové publikace proběhne v knihkupectví Paláci knih Luxor na Václavském náměstí, 14. listopadu 2011 v 16 hodin. Novou publikaci pokřtí manželky autorů, jmenovitě dámy Kobíková, Petráčková a Šorelová.


Obálka Zlatej knihy komiksov Václava Šorela

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990