DT FAN KOMIKS #05 - VIDLIČKA (J. Šípoš / F. Mráz)

Poďte si s nami pri príležitosti tichej spomienky na básnika, spisovateľa, prekladateľa a scenáristu Juraja Šípoša zalistovať doposiaľ nevydaným komiksom Vidlička, ktorý v roku 1995 nakreslil Ferko Mráz.

Juraj Šípoš
Juraj Šípoš sa narodil 17. novembra 1959 v Martine, ako druhý syn v poradí. Detstvo prežil v Ružinove, kde ukončil základnú školskú dochádzku v roku 1975. Tu stretol manželku Ivetu, s ktorou sa v roku 1985 zosobášil. Po maturite na gymnáziu v Bratislave v roku 1979 pracoval ako operátor pri počítacích strojoch a o dva roky pôsobil v Austrálii. Po príchode do vlasti pracoval v rôznych funkciách, kde využíval znalosti z anglického jazyka. Posledným pôsobiskom bol Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie, kde pracoval ako dokumentarista od roku 1987. Venoval sa aj poézii a v roku 1986 debutoval básnickou zbierkou pod Južným krížom. Okrem básnickej práci písal aj poviedky o budhizme, inklinoval k východným kultúram. Pracoval tiež aj pre komiksové magazíny, venoval problematike informačných technológii. Juraj zomrel nečakane 14. 10. 2013 vo večerných hodinách.

František Mráz
Narodil sa 19. apríla 1953 v Žiline. V roku 1968 tam ukončil štúdiá na SVŠ. V rokoch 1972-1976 študoval na PdF v Banskej Bystrici - aprobáciu slovenský jazyk - výtvarná výchova. Do roku 1987 pôsobil ako učiteľ na základnej škole v Sihelnom na Orave, od roku 1987 žije vo Fiľakove, kde vyučuje na ZUŠ výtvarný odbor. Od roku 1987 prejavil cieľavedomý záujem o comics a dianie okolo neho, stal sa zakladateľom a šéfredaktorom unikátneho comicsového časopisu BUBLINKY, kam aj pravidelne prispieval. Po zániku tohoto časopisu založil spolu s viacerými ďalšími zanietencami tohoto žánru Slovenský klub autorov comicsu ZANOTA. V súšasnosti pôsobí ako riaditeľ Základnej umeleckej školy vo Fiľakove.


Kliknutím na obrázok sa otvorí konkrétne číslo edície DARK TOWER FAN KOMIKS v novom okne ako listovacia  e-publikácia. Listovať stránkami je možné uchopením rohov stránok, či kliknutím na šípky po stranách, alebo na malé šípky v dolnom riadku. Pre zobrazenie celej stránky stačí na ňu dvakrát kliknúť.



Edícia DARK TOWER FAN KOMIKS je nástrojom elektronického publikovania ucelených komiksových diel slovenských autorov, samozrejme s ich priamym zvolením. Publikácie sú prístupné len prostredníctvom webstránok blogu http://komiksarchiv.blogspot.com na nekomerčnej báze, takže nie je povolená tlač, ani sťahovanie súborov (pretože v rámci fan projektu  zatiaľ nie je priestor pre finančné ohodnotenie autorov). Vybrané komiksy tak slúžia ako bezplatná prezentácia prác autorov a zároveň ako základ Zlatého fondu slovenského komiksu - pretože aj mladšie generácie majú právo vedieť, kto bol Storm, že Fiala nie je záhradný kvietok a že s Mrázom nemusia zažiť len omrzliny.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990