Sherlock Holmes: Skandál v Čechách (Victoria Regina) - Petr KOPL

Doba je hektická a v posledných mesiacoch mi na komiks moc času nezostávalo. Našťastie je obdobie leta, uvoľnenia vzťahov a čas teplých letných nocí spríjemnených listovaním stránok plných farebných obrázkov. Najprv sa v dvoch krátkych recenziách vrátim k starším počinom Petra Kopla, ktoré znovu rozvíjajú temný viktoriánsky svet VICTORIA REGINA. Začnime hrdinom, ktorý má v tomto svet už dva príbehy - Sherlockom Holmesom. 

SHERLOCK HOLMES: SKANDÁL V ČECHÁCH



Počet strán: 160 strán
Väzba: brožovaná väzba
Rozmer: 150×200 mm
Hmotnosť: 300 g
Jazyk: český jazyk
ISBN: 9788074132582
Rok vydania: 2013
Vydavateľ: Zoner Press

Jedna z mojich najobľúbenejších holmesoviek, pojednáva o politickom škandále spätom s našimi končinami (keď som príbeh v prevedení pre mladého čitateľa, s ilustráciami Adolfa Borna čítal na základnej škole, boli sme ešte súčasťou Československa) dostala ľúbivý, typicky KOPLOVSKÝ cartooningový šat a ja som zaň vďačný. Autor znovu trochu ďalej posunul svoje výtvarné schopnosti, jeho výtvarný štýl mi príde ešte dynamickejší, prepracovanejší a schopnosť navodiť atmosféru pre konkrétne scény ešte presvedčivejšia. Vymazlené 'akvarelové sépie', úžasné atmosférické nočné obrazy, scény zahŕňajúce budovy dostali ešte prirodzenejší a prepracovanejší vizuál. Po výtvarnej stránke sa Škandál zaradil medzi moje najobľúbenejšie KOPLOVKY, dalo by sa povedať, že český komiksový orgazmus na druhú.

Ukážky klasickej metódy prekreslenia reálnej lokácie


A nebol by to Petr KOPL, keby skrz hlavnú dejovú líniu nepopreplietal ďalšie dejové vsuvky z iných románov. Stretneme sa tu tak nielen s Holmesom a Watsonom, ale aj Frankensteinovo monštrum, či nemenej monštrózneho Mr. Hydea - presne tak, ako by sme vo svete Victoria Regina očakávali. Taktiež nesmú chýbať 'zaručene zaručené' bonusy dopĺňajúce Koplovo mystické a mystifikačné viktoriánske univerzum. Punc kvality dodáva príhovor Aleša Kolodrubca, prezidenta Českej spoločnosti Sherlocka Holmesa a člena rady zahraničných holmesovských spoločností.



Suma sumárum - Škadál v Čechách je ďalším precízne vybrúseným diamantom na kráľovskej korune menom Victoria Regina. Pane Kopl, obrovský potlesk a díky!






Ukážky z komiksu Sherlock Holmes: Skandál v Čechách


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990