Dobrodružstvá M.R. Štefánika - ENIAC, FRENKY, KRIŠŠÁK

Moderný komiks vo všetkých ohľadoch. Obdivuhodný od vzniku. Pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika vznikla idea vydať komiks s ušľachtilým cieľom - znovu oživiť legendu tohoto velikána slovenských dejín, ktorá postupne zapadla prachom - a nielen to. Autori si dali ďalší cieľ - dostať komiks bezplatne medzi deti do slovenských škôl. Pretože deti by generála Štefánika mali poznať a vedieť, prečo byť naňho hrdý. A pretože komiks im jeho príbeh dokáže sprostredkovať nenásilnou vizuálnou formou. Aby sa toto všetko podarilo, tvorcovia siahli po ďalšom mocnom prostriedku modernej doby - crowdfundingu, Štefánikov komiks vznikol prostredníctvom StartLabu. A ako sa podaril?



Počet strán: 66 strán
Väzba: brožovaná väzba
Rozmer: 210×308 mm
Hmotnosť: 25 g
Jazyk: slovenský jazyk
ISBN: 8588007277455
Rok vydania: 2020
Kresba: Tomáš "Eniac" Cíger a František "Frenky" Hříbal
Scenár: Tomáš Kriššák
Vydavateľ: Tomáš "Eniac" Cíger, crowdfunding Start Lab

Komiks je členený na dve časti, každú výtvarne spracoval iný autor. Prvá časť mapujúca Štefánikovo detstvo, štúdiá a prvé vojnové zážitky je priam neskutočná. V podaní komiksáka Eniaca hýri farbami, svojským štýlom s jemným nádychom kubizmu je mixom veselého detského komiksu a malého umeleckého diela. Skutočne elegantný spôsob, ako priblížiť ťažký životný príbeh mladému čitateľovi. Rovnako ako ukryté náznaky a odkazy na svetoznáme komiksové a filmové postavy, s ktorými sa Štefánik vo svojom putovaní stretáva (Superman, Golem, Batman, Obelix, Yetti). Čítanie sa tak stáva nielen poučným, ale aj veselým a zábavným. 


Eniacov Štefánik hýri farbami a veselými nápadmi


Farebná radosť prechádza do čiernobieleho vážnejšieho tónu so začiatkom prvej svetovej vojny. Zároveň sa jemnosť a detailnosť kresby vytráca, skoro akoby tieto čiernobiele stránky boli zväčšované. Pôvodná jemnosť kresby sa vráti na poslednej stránke Eniacovho príbehu, ktorá končí Štefánikovým nedobrovoľným pristátím vo Vlorë). Zaujímavé je, že na nete je možné dohľadať si túto poslednú stránku vo farbe a navyše aj v spoločnosti nasledujúcej strany, ktorá sa už v zošite nenachádza (zato jej obsah je súčasťou deja v druhej časti knihy v podaní Frenkyho Hříbala).


Posledná strana Eniacovho príbehu vo farbe

Nasledujúca strana sa do zošitu v tejto podobe nedostala


V druhej časti preberá žezlo kresliar Frenky Hříbal. Jeho podanie je dospelejšie, je zjavný posun ku staršiemu čitateľovi. Už absentujú skryté odkazy, či veselé komiksové postavičky a dej sa posúva do faktografickej roviny, čo však vôbec nie je na škodu. Dianie je trochu statickejšie, ale prehľadné a poučné - veď Štefánikov život bol plný zaujímavých epizód a zvratov. Trochu akčnejšia a výpravnejšia Sibírska misia uzatvára Štefánikov príbeh vo veľkom štýle. Celkový dojem zráža nepochopiteľný amatérsky ručný lettering, ktorý je jediným negatívom celého diela. 



Druhá časť knihy v podaní Frenkyho Hříbala


S ohľadom na cieľovú skupinu je komiks jednoznačne trefou do čierneho a vydavateľ plní svoj zámer a distribuuje tisícky zošitov medzi deti do škôl aj detských domovov, dokonca sa dá kúpiť vo vybraných kníhkupectvách. S časovým odstupom sa podarilo realizovať vydanie Štefánikových dobrodružstiev aj v angličtine a v esperante. Dúfajme, že vďaka tomuto záslužnému činu sa postava generála Štefánika vráti do povedomia Slovákov - nielen tých starších, ale najmä nastupujúcej mladej generácie. 

Ale tu ambície autorov nekončia, ako sami napísali na svojom StartLabovom profile:

"Aby aj mladí ľudia mali dostatok informácií o osobnostiach našej histórie, prinášame ich vo forme pre nich atraktívnej. Preto sme sa rozhodli, že v podobe komiksu prenesieme príbehy aj ďalších slovenských velikánov. Po M.R. Štefánikovi pripravíme komiks o Michalovi Bosákovi, Antonovi Tunega, Jánovi Lajčiakovi a plánujeme aj ďalších. 

Všetkých ich totiž spája hodnotové ukotvenie, úcta k pravde a faktom, rešpekt voči sebe a druhým, solidarita a schopnosť prekonať ťažké časy s vierou a schopnosťou zachovať si rovný charakter a vlastnú tvár."

Takže držíme palce a veríme, že sa čoskoro dočkáme ďalšieho životopisného náučného komiksového spracovania. A nie je vylúčené, že sa (tak, ako to už v komiksovom svete býva) vráti aj komiksový Štefánik. Na Facebookových stránkach sa zjavil príspevok o možnom spin-offe so 'Zombie Štefánikom', ktorý by pokračoval vo svojom boji proti zlu počas druhej svetovej vojny. Uletené? Nereálne? Šokujúce? Lákavé? Prečo nie...


Spin-off Zombie Štefánik vs. Tretia ríša? Hmmmm...


Štefánikove citáty vo forme samolepiek 
pre StartLabových podporovateľov



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990