Slovenský komiks (znova) ŽIJE!

Keď sa s pravovernými komiksákmi v roku 1992 lúčil šéfredaktor Bubliniek Ferko Mráz so slovami: "... stretneme sa v lepších komiksových časoch, priatelia ...", asi nikto z nás netušil, ako dlho to potrvá, kým tie lepšie komiksové časy prídu. Bublinky síce skončili, no vrhli sme sa na Celoslovenské Dni Comics, priebežne sa vydávali komiksové zošity. Kreslili sme, učili sme sa, nasávali všetko, čo vtedajnší trh priniesol. No postupne slovenská komiksová scéna stíchla práve v tej záplave importovaného comicsu a možno aj v tichej závisti nad tým, čo všetko dokázali na pôvodnom komiksovom poli bratia Česi.

A zrazu - neubehlo ani tridsať rokov - sa pôvodný komiks na slovenskej scéne opäť objavil. A to nie hocijaký, ale vzdelávací, historický, hrdinský, dobrodružný, aj sci-fi, farebný aj čiernobiely; presne taký, aký by komiks mal byť.

V relatívne rýchlom slede sa mi na stole objavili tri komiksy (ono v skutočnosti ich je viac, ale tematicky a príbehovo sú tri): prvý pojednáva o velikánovi slovenských (a nebojím sa povedať, že aj európskych) dejín, generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi; druhý si vzal za úlohu priblížiť životné peripetie ďalšieho nemenej významného (a na Slovensku nemenej opomínaného) slovenského rodáka Mórica Beňovského no a tretí je takým poučným malým slovenským Matrixom s postavami hrdinov súčasnej internetovej mládeže.

Že to znie neuveriteľne? To mi hovorte! Veľkolepé príbehy, výpravné rozprávanie, zmysluplné využitie komiksu ako naratívneho prostriedku a zároveň jeho funkčné priblíženie mladšiemu publiku, ktoré si už Bublinky a Kométy nemôže pamätať.  No kto by bol toto povedal? Priznajme si, že sme tak nejak všetci dúfali.

A tak sa po dlhej dobe stane, že sa na našom Bublinkovom blogu objaví recenzia pôvodného slovenského komiksu! Snáď nastali tie tvoje lepšie časy, Ferko!


Slovenský komiks ŽIJE, tešme sa na recenzie :)




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990