BUBLINKY 01/1990

Hovorí sa, že na prvom dojme veľmi veľa záleží, že prvý dojem je rozhodujúci, ale tiež niektorí vravia, že nie je celkom dobre hneď od začiatku vyplytvať svoje sily, proste vyložiť karty na stôl. Nevieme kde je pravda (i keď ten, kto sa zapne zle pri prvej gombičke - už sa dobre nepozapína).

Ale v prípade BUBLINIEK, ktoré máte v rukách sú všetky naše ambície jednoznačné: chceme byť priatelia, my ktorí budeme BUBLINKY mesiac čo mesiac pripravovať a vdychovať im život, ale i vy ktorí ich budete čítať... BUBLINKY nech sú pečaťou tohoto vzťahu medzi nami a Vami. Bude záležať na každom z nás, čo nám z BUBLINIEK vyrastie - či sa nám rozprsknú po krátkom čase do tváre, alebo či sa dravo rozrastú do farebnej krásy.

My si želáme ich dlhý a pestrofarebný život! A vy?

Týmito slovami sa presne pred dvadsiatimi rokmi prihovoril zástupca šéfredaktora novovzniknutého komiksového časopisu BUBLINKY, Jaroslav Uhel svojim čitateľom. Veru tak, je to už dvadsať rokov, čo ma v novinovom stánku zaujala výrazná farebná obálka nového časopisu, ktorej vojvodila ilustrácia môjho obľúbeného kresliara Ferka Mráza. Začalo sa obdobie československého komiksového ošiaľu, ktoré BUBLINKY bezpochyby spoluvytvárali. Každý mesiac sa nám prihovárali rečou, ktorej sme všetci rozumeli - rečou farebných obrázkov a komiksových bubliniek a my sme sa s každým novým číslom ponárali do ďalších a ďalších dobrodružstiev.

Pri príležitosti 20. výročia založenia tohoto výnimočného časopisu si dovoľujem pozdvihnúť pomyselnú čašu a zablahoželať BUBLINKÁM k ich sviatku. Zároveň by som chcel všetkým komiksovým zanietencom sprostredkovať ten úžasný pocit môcť si každý mesiac prelistovať nové číslo našich BUBLINIEK, aj keď s dvadsaťročným oneskorením. Keď už nie v klasickej papierovej forme, tak aspoň v tejto elektronickej - ako elektronickú publikáciu.

Rád by som upozornil, že nie všetky čísla BUBLINIEK sa mi podarí zrekonštruovať do pôvodnej podoby - nie všetky strany sa mi totiž dochovali do dnešných dní. Rovnako zatiaľ nebude možné si BUBLINKY uložiť vo formáte PDF, či vytlačiť - pokiaľ sa mi podarí získať súhlas Ferka Mráza - šéfredaktora časopisu, pribudne aj táto možnosť.

Teraz už dosť slov, nechajme prehovoriť farebné obrázky a komiksové BUBLINKY...

BUBLINKY 1/1990 (obsah)

Storm I. (J. Takáč, F. Mráz), 1. časť
Nie na prvý pohľad (G. Slováková, F. Fiala), 1. časť
Biolit (J. Walter)

Príhoda na Ome (D. Bilenkin, M. Pilcerová)
Maugli (R. Kipling, A. Benko), 1. časť

Plagát: Batman (reprofoto)
Vystrihovačka: Batman (F. Mráz)


BUBLINKY 1/1990

Kliknutím na obrázok sa otvorí konkrétne číslo BUBLINIEK v novom okne ako listovacia e-publikácia. Listovať stránkami je možné uchopením rohov stránok, či kliknutím na šípky po stranách, alebo na malé šípky v dolnom riadku. Pre zobrazenie celej stránky stačí na ňu dvakrát kliknúť.

Ďakujem užívateľovi Jofremu za pomoc pri kompletizácii tohoto čísla BUBLINIEK.

Komentáre

  1. ďakujem. Presne toto číslo si pamätám , prečítal som ho nespočetnekrát, ale bohužiaľ o časopis som nejakým spôsobom prišiel. Už som aj prestal dúfať, prešiel som všetky antikvariáty, internet a kamarátov, nikde som sa k tomu nemohol dostať. Až teraz. Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak to som rád a ty sa do konca roka môžeš tešiť ešte na číslo 2/1990. Potom - ak sa nič nestane - každý mesiac nové číslo... Ako za starých dobrých čias

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Napad podobne fascinujuci, ako neuveritelny fakt, ze je tomu uz 20 rokov. Drzim palce. tron

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak toto mi hovor... Stále mám pocit, že je to len toť včera, čo som si kúpil prvé Bublinky. Dvadsať rokov, OMG

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Toto je užasne, mám 26 rokov a tento časopis mi kupovala mama keď som bol školák. Dnes už nemám ani jedno číslo, tak sa strašne teším na pokračovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Druhé číslo už je na spadnutie, počítam, že budúci týždeň by mohlo byť. Spracované už je...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vynikajuco, treba v tom určite pokračovať. A niečo mi hovorí,že to je zrejme s požehnaním samotného majstra Mráza??!!! Tešim sa ako male decko. ĎAKUJEM!!!

    Mimochodom v prvom čisle sa začala písať podľa mňa najlepšia slovenská komiksová sága-seriálová- a to Storm!!! Niekto si ho niekedy míli zo Stormom od Dona Lawrenceho----to by mi fanušikovia dali---ale slovenský Storm bol a bude pre mňa najlepší. V neskorších častiach už skvelé duo Šípoš -Mráz zachádza do perfektných narážok na "pulp" (pulp horror) literatúru. Za všetko spomeniem len jedno meno- H.P Lovecraft:) Hádajte kde je odkaz.Nie nie v prvom čísle. Škoda, že vydavatelia nemali peniaze a plán vydať ho samostatne....mohol to byť veľmi schopný seriál porovnateľný v minimálne európskom meradle. ..by to chcelo aspoň reprint...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ferko Mráz o tejto aktivite vie, čakám na jeho vyjadrenie ku samotnému spracovaniu. Bohužiaľ je dosť zaneprázdnený a vyťažený a ja mu nechcem ešte pridávať starosti, takže na to netlačím. Pokiaľ by sa mu projekt natoľko páčil, že by bol ochotný dať súhlas na súborné e-brožúrové vydanie Storma (ktorý je v mojich očiach jedným z najepickejších slovenských komiksových počinov a bez zaváhania si to môže rozdať s európskymi a dovolím si tvrdiť, že aj so zámorskými komiksami), Posledného Mohykána, Stopára, či ďalších jeho skvostov, ja rozhodne nepoviem nie... Rovnako je to on, kto môže povoliť PRINT a SAVE.PDF features v e-brožúrach. Uvidíme, čo prinesie čas ...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. úžasná novinka!!!!!!!!rád by som to prebral osobne....
    -jofre

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse