PILCEROVÁ, Martina

Narodila sa 14. marca 1973 v Lučenci. Po absolvovaní Gymnázia B. S. Timravy vyštudovala Vysokú školú výtvarných umení v Bratislave v ateliéri KR.E.S.BA (Kreatívne experimentálne štúdio Bratislava) u prof. Vladímra Popoviča. Medzitým navštevovala vybrané predmety z animácie na Vysokej škole muzických umení v Bratislave. Kresleniu komiksov sa začala venovať od roku 1989. K jej obľúbenému zánru patrí sci-fi a fantasy, v minulosti aj western. Pokúšala sa aj písať (v posledných rokoch pracuje na vlastnom sci-fi románe, ktorý by chcela sama ilustrovať). Martina sa stala rytierom rádu FANTASY s titulom LADY za svoju nomináciu v súťaži 'O najlepšiu fantasy poviedku 1991 a 2000' za poviedku 'Krajina nekončiacich snov' a pokračovanie 'Krajina pútnikov'. Nenechá si ujsť ani dobrý vedecko-fantastický film, osobitne ju zaujala trilógia Hviezdne vojny, Pán prsteňov a Hra o tróny od Georga R.R. Martina, ku ktorej už urobila veľký počet ilustrácií k rôznym prekladom a hrám.

Ilustrácia ku Hre o tróny od Georga R.R. Martina

Ako výtvarníčka sa venovala najmä maľovaniu obálok časopisov, hier a kníh, ako napríklad: Ikarie, Dech Draka, Nemesis, Fantázia, české vydanie Magazínu Science Fiction & Fantasy, Odyssey (Londýn), Albedo (Írsko), Alien Contact (Berlín), SFQA Bulletin (USA). Pracovala pre vydavateľstvá Netopejr, Talpress (CZ), Argument Verlag (D), Audible (D), Fanpro (D), Bibliopolis (Spain), Wesleyan University Press (USA), Prime Books (USA), Berkley Books (USA), BeWrite Books (UK), Audible (D), Edition Phantasia (D), FoxAcre Press (USA), Subterranean Press (USA), . Vytvorila obal a 22 kariet pre hru ARÉNA (Altar, CZ), ďalej pracovala pre Manticore Productions Ltd., kde maľovala obálky a ilustrácie pre hru na hrdinov Waste World. Pre talentovanú výtvarníčku nezostali zavreté ani dvere filmových štúdií - Martina je autorkou koncepčných návrhov pre nemeckú spoločnosť Red Beat Pirctures a hollywoodsku spoločnosť Uncharted Territory. Medzi hráčskou verejnosťou je Martina známa ako autorka ilustrácií zberateľských kartových hier Magic: The Gathering a World Of Warcraft (a rovnako známa je aj jej závislosť na on-line verzii poslednej spomínanej hry).

Martina je stelesnením slovenského sna - viackrát vyhrala cenu 'Najlepší výtvarník roka' a cenu 'Istron' za najlepšieho výtvarníka fantastiky na Slovensku, neskôr v Bostone 'Cenu Jacka Gaughana' pre najperspektívnejšieho umelca, najleší európsky sci-fi výtvarník 2010 a mnoho ďalších. Jej práce sa objavili na viacerých významných výstavách, vrátane Euroconu, World Fantasy Convention a mnohých Worldconov (Glasgow, Londýn, Los Angeles, San Antonio, Baltimore, Chicago, Dortmund, Gdynia, San Jose, San Diego) a zúčastňuje sa mnohých autogramiád, organizovaných hráčskou firmou Wizards of the Coast. Len komiksu sa, bohužiaľ, v dnešnej dobe už nevenuje...

Ďalšie informácie o Martine môžete nájsť na jej oficiálnej (a podľa jej vlastných slov snáď v dohľadnej dobe aj zaktualizovanej) stránke: http://www.martina.sk.

Komiksografia Martiny PILCEROVEJ:

1990
1. IQ-test - D. Bilenkin, 9 s., ČB
2. Synovia kráľov - M. Pilcerová, 9 s., FB
3. Príhoda na Ome - D. Bilenkin, 5 s., FB
4. Pestrofarebnosť Hermesu - J. Fekete, 4 s., FB
5. Pomsta - I. Fiľová, 7 s., ČB
6. Už sú tu mimozemšťania - I. Fiľová, 14 s., ČB

1991
7. Planéta - M. Pilcerová, 4 s., ČB
8. Nepredvídaná minulosť - I. Fiľová, 6 s., FB
9. Enuil - M. Pilcerová, 13 s., FB
10. Nesmrteľnosť - M. Pilcerová, 7 s., FB

1992
11. Vrah na základni MX 713 - M. Pilcerová, 4 s., ČB
12. Dcéra Sahaakamu - M. Pilcerová, 9 s., FB

1993
13. Kompúterové zhltnutie - J. Šípoš, 5 s., ČB

Nedokončené
14. Daybreak


Ukážka prác Martiny Pilcerovej - po kliknutí na obrázok sa zobrazí galéria


Tento profil a informácie v ňom boli aktualizované a overené samotnou Martinou, takže ku dátumu publikovania by všetky údaje v ňom zverejnené mali byť aktuálne a korektné

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990