Príbeh jedného komiksu

Niektoré komiksy rozprávajú zaujímavé príbehy, no sú aj také, ktoré takýto príbeh aj píšu. A to je aj prípad PAVUČINY ČASU.


Keď v roku 1993 Ľudovít Mikula podľa námetu Juraja Šípoša kreslil dvanásťstránkový čiernobiely komiks so zaujímavým sci-fi námetom, zrejme ho ani nenapadlo, že BUBLINKY, kam hotový príbeh poslal, už ho uverejniť nestihnú - v tom istom roku totiž časopis zanikol. A zrejme nenávratne s ním sa stratilo aj množstvo nevydaných komiksov.

V rokoch 1993-1995 sa moje cesty skrížili s cestami iných komiksákov na Celoslovenkých Dňoch Comics, kde sme strávili nádherných pár dní a užívali sme si čisté komiksové opojenie. Bohužiaľ aj tieto časy sa pominuli a Slovensko akoby o domáci komiks stratilo záujem.

Písal sa rok 1999 a štyri roky absencie slovenského komiksu vo mne prebudili túžbu vytvoriť aspoň virtuálnu prehliadku toho najlepšieho z pôvodného slovenského komiksu a sprístupniť ho tak komiksuchtivým čitateľom - tak vznikol projekt ComicsArchívu (predchodca tohoto blogu). Spolu s Ferom Mrázom sme ho formou prednášky prezentovali aj na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Netrvalo dlho a od Fera som poštou dostal tučnú obálku. Fero pre potreby Archívu vybral to najlepšie, čo doma mal a okrem svojich, poväčšinou nepublikovaných komiksov (Vidlička, Conanov návrat, Draculovo oko, Jakubova huba ...), sa do výberu dostala aj PAVUČINA ČASU.

Keď som pred viac ako mesiacom začal pripravovať na zverejnenie profil Ľudovíta Mikulu, prechádzal som svoj domáci archív a hľadal podklady pre jeho finálnu podobu. Zrazu som mal v rukách opäť PAVUČINU ČASU, na ktorú som za tie roky takmer zabudol - a to dokonca v originále! Potom som sa počas komunikácie s pánom Mikulom dozvedel, že sa snaží dať dokopy svoje chýbajúce komiksy, dokonca ma požiadal o skeny konkrétnych strán z BUBLINIEK. V tej chvíli som v tom mal jasno.

A tak som včera sadol do auta a spravil som si krátky výlet na Spiš, kde pán Mikula žije. S radosťou som maestrovi odovzdal kompletný originál PAVUČINY ČASU (vrátane digitálnej kópie) a on sa so mnou na oplátku podelil o svoje spomienky a myšlienky, dokonca mi ukázal skovsty zo svojho súkromného archívu. Strávil som v obývačke jeho kráľovstva príjemné popoludnie a po rokoch som tak znovu mohol potriasť tomuto nesmierne talentovanému, no napriek tomu skromnému komiksákovi rukou.

Takže vpodstate happy-end. Nebolo to jednoduché, ale po osemnástich rokoch PAVUČINA ČASU dokončila svoju púť a ocitla sa tam, kam podľa mňa patrí - v rukách svojho autora. A ja som rád, že som mohol pomôcť...
Ukážka komiksu PAVUČINA ČASU

Komentáre

  1. A tak to má být, dobře to dopadlo...

    Jen tak mezi námi, jeho tištěná podoba se nechystá?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jojo, dobre to dopadlo. Co sa týka tlačenej verzie - asi sami viete, ako je to s vydávaním komiksov v Čechách a na Slovensku. Myslím, že ak by sa našiel vydavateľ, pán Mikula by bol rád.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. V tom případě se hlásím... Finální komiks má celý 12 stran? V tom případě by krásně zapadnul do našeho česko-slovenského samizdat fan-zinu "BubbleGun" ( http://bubble.kocogel.info ), jehož šesté číslo nyní připravujeme.
    Popř. pokud by pan mistr Mikula uvolnil nějaký svůj jiný komiks, určitě bychom ho rádi otiskli.
    Přímý kontakt na mne je když tak: transcomx@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Odovzdal som informáciu pánu Mikulovi...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Díky! Bylo by to pěkné publikovat po čase něco i od tohoto mistra...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak Ľudovíta MIKULU by som rád videl aj v BB KOMIKSe.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. A co tak v novych BUBLIN(k)ACH? To by bola vec...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ale veď tam bude. O to viac sa na ne teším.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Nič iné nám nezostáva, len dúfať.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. To je fakt, za seba viem povedať, že u mňa na blogu sa zanedlho zjavia menej známe prip. nepublikované veci od Ferka Mráza v plnom znení bez titulkov :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. to all:
    Chlapci, chlapci- jedine tak v BUBLINÁCH a knižne... sorry , keď tak-bavme sa oficiálne, obchodne. (jofredeorosz@gmail.com)

    DT- mrzí ma, že ideš na vlastnú päsť furt, takto nedáš nikdy zlatý fond dokopy (kompletne). A ludia to uvidia možno v ďalšom storočí,.... ale presviečať ťa o založení spoločného zlatého fondu nemá asi zmysel furt dookola. I keĎ by som rád,ale na rovbinu a férovo. Stále som otvorený, preto o tom píšem takto verejne. Nech povedia ludia sami,,,
    -
    -jofre, šéfredaktor časopisu BUBLINY. (www.facebook.com/BUBLINY)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Nebudem si tu riešitť tieto obvinenia, na vlastnú päsť tu ideš len ty. Som zvyknutý robiť s ľudmi na istej profesionálnej úrovni a nie štýlom mexickej telenovely. S vedomím, že som urobil všetko pre možnosť vzájomnej spolupráce zakladám túto kapitolu ad-acta.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Sa to tu ale zvrtlo.
    To Jofre: A kedy to vyjde knižne v BUBLINÁCH? A prečo jedine v BUBLINÁCH?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. BOBO: Tááááá len trochu, ale ono to zase odíde, ako letná búrka a obloha bude zas modrá, voda mokrá a ženy krásne...

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Tak ako červotoč škodí stromom, tak škodí Jofre komiksovej scéne na Slovensku...............on ktorý nevydal ani stránku v papierovej podobe a nič nevytvoril ani ako tvorca (myslím, niečo čo by stálo čo i len za fajku tabaku)sa chce baviť obchodne.

    tomahawk

    OdpovedaťOdstrániť
  16. túto debatu by som po mesiacoch ničnepovedania uzavrel takto- ste piráti tak držte klapačky.

    To vy v skutočnosti robíte komisku zle. Dúfam ,že čoskoro sa o tom spustí verejná debata v médiách...a inde...
    Dokonca zarábate alebo ste zarábali na samizdatoch.
    Darkt Tower robí záslužnú činnosť (a ja mu držím palce a snažím sa aj kde.tu pomôcť stále) ,ale to neznamená, že by vám mal hádzať takéto klenoty,dokonca nikdy nevydané veci do vášho pirátskeho plátku...a autori čo u vás publikujú sú asi slepí... vďakabohu za pár výnimiek (čo to robia len s kamarátksych väzieb) ...a úplne normálnych, ktorí vás normálne ignorujú---

    :)))) Joj zabudol som ,že vďaka našim "spoločným" kamošom nakladatelom československý komiks nie je in---ale aj vy páni piráti takto nastavujete trh... a nestydíte sa im ešte robiť aj oficiálne preklady... dobre každý musíme z niečoho legálneho žiť :)

    čo robím ja - robím úplne legálne (nie pololegálne až s post- schválením po vydaní) , ľudsky- s ohľadom na autorov v prvom rade a na odkaz tradičného slovenského komiksu ale aj prísne...a keď sa to niekomu nepáči tak smola- ignorujte môj časopis (ktorý mimochodom už pod 150 strán nepôjde- a keď sa ni-e-komu nepáči, že sme plnofarebný, zadarmo a dokonca si to môžete aj vytlačiť... tak sa len zasmejem ) naďalej na kocogeli a na všetkých vašich blogoch- ajtak si ho našli a propagujú ho oficiálne tí správni ludia... a nie len na Slovensku...

    Ak ja som červotoč, vy ste rakovina... :) v poslednom štádiu...

    - f..k you

    - jofre

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990