DLHÝ, Ladislav

Ladislav DLHÝ sa narodil 11. septembra 1990, v Bojniciach. V roku 2011 ukončil štúdiá na Súkromnej Strednej Umeleckej Škole v Hodruši-Hámroch, obor propagačná grafika. Od vtedy sa začal venovať ilustrovaniu, digitálnej maľbe a nakoniec aj komiksu. Prvé práce Ladislava Dlhého boli uverejňované na internetovom portáli Fandom.sk vrámci súťaží Svet na tvoj obraz. Zúčastnil sa niekoľkých výstav tu na Slovensku, ale i v Čechách. 

Záujem o komiks prejavil až v roku 2019, kedy debutoval jednostránkovým komiksom Muž vo výťahu, za ktorý si vyslúžil prvé miesto v kategórii Komiks, súťaže Svet na tvoj obraz.

,,Zaujímavé je, že toto kratučké dielko nakoplo moju záľubu v komiksoch trochu iným spôsobom, ako by kto možno čakal. Počas odovzdávania cien na Banskobystrickom BBcone 2019, som sa stretol s bývalým spolužiakom, ktorý mi ponúkol priestor v komiksovom zborníku Pomimo, založenom absolventmi Bratislavskej VŠVU, kde aj on toho času pôsobil,“ - dodáva Ladislav Dlhý.

V roku 2020 začal ilustrovať komiks MÓRIC – ambiciózny dlhotrvajúci projekt, vedený Združením Mórica Beňovského. 


Ladislav DLHÝ


Svoj vzťah ku komiksu opisuje takto:

"Nikdy ma komiksy moc nebrali –  týmito slovami začnem, lebo rovnakú vetu som použil pri rozhovore s niekoľkými skúsenejšími tvorcami komiksov, začo som si vyslúžil zdvorilé, no odsudzujúce pohľady.

Keď som sa, však, do tohto remesla o niečo viac ponoril, musel som pripustiť, že je to celkom zábava. A nie len to. Pokiaľ sa človek snaží a berie komiks ako formu umenia, kus umenia a emócií do tých malých rámčekov vtesnať naozaj dokáže. 

Najúžasnejší na tomto formáte je ale fakt, že ilustrátor tu už nepracuje len s okamihom, dramaticky zamrznutom v čase a definovanom jednou jedinou scénou. Nie, zrazu pracujete s plynúcim časom – čo je naozaj silný nástroj, plný nových a úžasných možností a príležitostí pre autora, a zároveň je to skvelý zážitok s vlastnou dynamikou a vyvíjajúcim sa príbehom pre čitateľa. No a o čitateľov zážitok nám ide hlavne, no nie?"


KOMIKSOGRAFIA

2021
MÓRIC: Zuzana – L.Dlhý, Lukáš Freytag, Martin Schwarz
Vladimír Dudlák, Mário Drgoňa, 36s, FB/ČB, A4
Seppuku – L.Dlhý, 4s, FB, A4

2020
Gasjäger comics – L.Dlhý, 1s., FB, A4
Závisť – L. Dlhý, 7s, FB, A4
MÓRIC: Útek z Uhorska – L.Dlhý, Martin Schwarz,
Vladimír Dudlák, Mário Drgoňa, 36s, FB/ČB, A4

2019
Muž vo výťahu – L.Dlhý, 1s, FB, A4
Hlad – L.Dlhý, 2s, FB, A4


Tento profil a informácie v ňom boli aktualizované a overené samotným autorom, takže ku dátumu publikovania by všetky údaje v ňom zverejnené mali byť aktuálne a korektné.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

HISTÓRIA SLOVENSKÉHO KOMIKSU I.

Mayovky v česko-slovenskom komikse

BUBLINKY 01/1990